Najveća mudrost krije se u 5 riječi: Vladeta Jerotić je objasnio kako neko cijeli život bude zdrav

Zanimljivosti
Najveća mudrost krije se u 5 riječi: Vladeta Jerotić je objasnio kako neko cijeli život bude zdrav

Vladeta Jerotić, čuveni psihijatar bio je jedan od prvih stručnjaka koji je radio na razvoju psihoterapije i tome je posvetio gotovo čitav život.

Naime, vrsni neuropsihijatar smatrao da pojačana izloženost stresu najviše uzrokuje psihosomatska oboljenja. Njihovom nastanku umnogome doprinose i potisnuta osjećanja, kao i neadekvatna njega duhovnog i mentalnog zdravlja, prenosi Stil.

– Od gripa do raka – sve su bolesti psihosomatske- govorio je akademik, filozof i književnik Vladeta Jerotić.

Šta su, zapravo, somatske (tjelesne) bolesti?

Psihosomatske bolesti su somatske (tjelesne) bolesti čiji je nastanak i tok pod bitnim uticajem psihičkih faktora. Često se zato kaže da su to bolesti koje uključuju i duh i tijelo. Negativno utiču na organe, njihovo funkcionisanje i izazivaju nezdrave promjene na njima.

Opšte je poznato da je glavni okidaš za pojavu čira u stomaku upravu stres.

– Čir u stomaku je nekada naš narod naš zvao “grizlica”. Oni su bili bolji psihosomatičari nego ljekari, jer je narod davno nazvao čir u stomaku grizlica, što znači “grizeš samoga sebe”.

Helikobakterija, takođe, može da bude okidač za čir, ali Jerotić je i tu pokazao da ima uske povezanosti sa psihosomatskim oboljenjem.

– Helikobakterija se izliječi antibioticima, ali nakon nekog vremena se vraća i ponovo nastaje čir. Ako se stalno sekiramo zbog nečega, prelazimo granicu u stresu, oštećujemo tijelo i onda nastaju bolesti- jasno je istakao doktor.

Vladeta Jerotić je, takođe, objasnio da su hipertenzija i infrakt isto psihosomatske bolesti. Tako se hipertenzija, kao posledica pojačanog stresa, sve češće javlja u kod osoba koje nemaju genetsku predispoziciju za visok pritisak, a infrakt ranije nije bio toliko rasprostranjena bolest.

Legendarni Vladeta Jerotić je u samo jednoj rečenici objasnio kako neko uspije da odane godinama zdrav.

– Zato što je psihički zdrav. Psihičko zdravlje je relativno jedinstvo tijela, duše i duha – zaključio je.

Ne propustite