Zoran Vakula otkrio kakvo nas vrijeme čeka ovog ljeta: Nekima će biti prilično neugodno

Aktuelno
Zoran Vakula otkrio kakvo nas vrijeme čeka ovog ljeta: Nekima će biti prilično neugodno

Nakon šarolikog uvoda u juni i ljetni period, šesti mjesec i dalje bi mogao biti natprosječno topao, kazao je meteorolog Zoran Vakula za HRT.

Vakula je naglasio kako je u prvoj polovini juna baš bilo svega, bilo je i vrućih dana, ali naroačito u ovoj sedmici razmjerno svježih.

Idućih dana temperatura će rasti, pa će u sljedećoj sedmici ponovno posvuda biti vruće. Sve toplije će biti i tokom noći i jutra, i to sve do potkraj sljedeće sedmice. Nakon toga su prognoze manje pouzdane pa može biti još toplije, ali i svježije, mnogima i ugodnije.

U prošlim danima bilo je dosta i kišnih razdoblja."I sad kad to krene isparavati, nekima će biti prilično neugodno", upozorio je Vakula.

Pritom valja spomenuti kako se ostvaruju dugoročne prognoze za juni, objavljene još u maju i ranije:

"Dugoročne prognoze davale su pozitivno odstupanje od prosjeka srednje junske temperature zraka, i to uz vrlo veliku vjerovatnoću ostvarenja prognoze. I to se ostvaruje", naglasio je Vakula.

Prognoza za juli i august također pokazuje veliku, čak i vrlo veliku vjerovatnoću pozitivnog odstupanja od prosjeka srednje mjesečne temperature zraka za oba mjeseca. Odstupanje bi moglo biti i veće od 2 °C.

U julu i augustu velika je vjerovatnoća i za dugotrajnije sušnije razdoblje, koje bi moglo početi u julu, a potrajat će vjerovatno i u augustu.

"Širom Hrvatske je velika vjerovatnoća manje ukupne količine oborine od uobičajene", istaknuo je meteorolog HRT-a.

Vakula je dodao kako je srednja temperatura zraka ne samo od početka godine, nego i posljednjih 12 mjeseci rekordno visoka, i to ne samo na lokalnom nivou, nego i na globalnom, prema analizama Copernicus službe za klimatske promjene Europske Unije.

"Ostvare li se postojeće dugoročne prognoze za nastavak ljeta te jesen i početak zime - velika je vjerovatnoća da i ova godina bude među pet najtoplijih godina, možda čak i rekordno topla", poručio je Vakula.

Ne propustite