Pojašnjenje meteorologa: Šta znači žuti, a šta narandžasti i crveni meteoalarm?

Region
Pojašnjenje meteorologa: Šta znači žuti, a šta narandžasti i crveni meteoalarm?

Često nas meteorolozi u vremenskoj prognozi podsjećaju na upozorenja koja je izdao Meteoalarm. Uglavnom im, bez previše preispitivanja, vjerujemo, ali većina ljudi ni ne zna što je to Meteoalarm.


Jedinstveni servis u Evropi
Meteoalarm je jedinstven servis u Europi koji objedinjuje službene prognoze i najave opasnih vremenskih pojava nacionalnih meteoroloških službi, pojašnjavaju iz DHMZ-a.

Lako je dostupan javnosti, jednostavan i razumljiv svakome. Pomoću simbola i bojom kodiranih karata daje najsvježija upozorenja na očekivano opasno vrijeme za sljedećih 48 sati u većem dijelu Europe.

Upozorenja se daju za sljedeće pojave: Jaka kiša s mogućnošću poplava, intenzivne grmljavinske oluje, olujni vjetar, toplinski valovi, šumski požari, magla, snijeg ili ekstremna hladnoća s mećavom, lavine te velike obalne plime.

Četiri boje
Upozorenja Meteoalarma dolaze u četiri boje: Crvenoj, narančastoj, žutoj i zelenoj.

“Boje na kodiranoj karti predstavljaju četiri razine upozorenja: Crvena naznačuje najveću opasnost od opasnih vremenskih prilika, slijede narančasta i žuta, a zelena znači da se opasno vrijeme ne očekuje”, pojašnjava DHMZ. Na njihovoj internetskoj stranici dostupna je i karta u sivim nijansama namijenjena daltonistima.

A šta predstavljaju ove boje?
Zelena

Bez većeg upozorenja – ne predviđaju se opasne vremenske pojave.

Žuta

Potencijalno opasne vremenske pojave. Prognozirano vrijeme nije neuobičajeno, ali može poremetiti planiranu djelatnost, ako je ona ovisna o vremenskim uvjetima. Savjetuje se oprez uz izbjegavanje nepotrebnih rizika te praćenje meteorološke prognoze.

Narandžasta

Očekuju se opasne vremenske pojave. Očekivane opasne vremenske pojave javljaju se razmjerno rijetko tokom godine, a takvog su intenziteta da mogu prouzročiti materijalnu štetu i biti opasne za ljude.

Savjetuje se poseban oprez, praćenje vremenske prognoze i poštivanje savjeta nadležnih državnih službi.

Crvena

Upozorenje na vrlo opasne vremenske pojave. Prognozirane opasne vremenske pojave javljaju se iznimno rijetko, a takvog su intenziteta da mogu prouzročiti veliku materijalnu štetu i biti vrlo opasne za ljude i životinje. Preporuča se povećan oprez te stalno praćenje vremenske prognoze.

Obavezno poštivanje savjeta i uputa nadležnih državnih službi.

Detaljnije
Kriteriji prema kojima se određuje razina upozorenja razlikuju se od regije do regije. Na primjer, snijeg u području Alpa uzrokuje manje poremećaje i štete nego u Lisabonu ili Dubrovniku, pojašnjavaju iz DHMZ-a.

Jednim pogledom moguće je dobiti informaciju gdje u Europi postoje uvjeti za opasne vremenske pojave. Boje na karti na internet stranici naznačuju žestinu opasnosti i njezin mogući učinak.

Na karti Europe svaka zemlja sudionica je konzistentno obojana bojom pridjeljenom najvišem trenutnom upozorenju.

(N1 Hrvatsk)

Ne propustite