Xi obećao Zelenskom da neće prodavati oružje Rusiji: 'Vidjet ćemo...'

Svijet
Xi obećao Zelenskom da neće prodavati oružje Rusiji: 'Vidjet ćemo...'

Kineski predsjednik Xi Jinping rekao je u telefonskom razgovoru ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom da Kina neće prodavati oružje Rusiji, rekao je Zelenski jučer.

Zelenski je govorio na zajedničkoj konferenciji za medije s američkim predsjednikom Joeom Bidenom na summitu G7 u Italiji, prenosi HINA.

Nije precizirao kada je održan razgovor s Xijem. Posljednji javno poznati telefonski razgovor Zelenskog i Xija bio je u aprilu 2023., jedini takav poziv od početka ruske invazije.

"Imao sam čvrst razgovor s šefom Kine. Rekao je da neće prodati nikakvo oružje Rusiji. Vidjet ćemo je li čovjek vrijedan poštovanja", rekao je Zelenski na engleskom.

Biden se uključio kad je Zelenski završio govor, rekavši: "Usput, Kina ne isporučuje oružje, već sposobnost proizvodnje tog oružja i dostupnu tehnologiju za to, tako da zapravo pomaže Rusiji."

Zelenski je rekao da, ako Kijev i Kina imaju ista stajališta o miru, među njima može doći do dijaloga te da, ako Peking ima alternativni pogled, može pripremiti alternativnu "formulu mira".

Ukrajinski zvaničnik promovisao je svoju viziju mira u Ukrajini, koju naziva svojom "formulom mira". Švicarska bi ovog vikenda trebala ugostiti međunarodne delegacije iz desetine zemalja i organizacija na summitu koji će pokušati približiti mir u Ukrajini.

Kina je krajem prošlog mjeseca rekla da neće učestvovati na mirovnoj konferenciji o Ukrajini koju organizuje Švicarska.

Oko 40 šefova država i vlada, zajedno s delegacijama iz 90 zemalja i organizacija, trebalo bi prisustvovati summitu koji se održava tokom vikenda u Bürgenstock Resortu na Luzernskom jezeru. Rusija nije bila pozvana i odbacila je događaj kao zapadnu propagandu.

Ne propustite