Azerbejdžan: Armenske snage otvorile vatru na vojne položaje u Nakhchivanu

Svijet
Azerbejdžan: Armenske snage otvorile vatru na vojne položaje u Nakhchivanu

Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopćilo je da su armenske trupe pucale u smjeru sela Yukhari Buzgov, u okrugu Babek.

Baku je objavio da su armenske snage pucale na vojne položaje u autonomnoj regiji Nakhchivan, prenosi Anadolija.

Navedeno je da se incident dogodio u 19.50 sati, po lokalnom vremenu u četvrtak te da su azerbajdžanske jedinice odgovorile na to.

Odnosi između Bakua i Erevana ostali su napeti od 1991. godine, kada je armenska vojska okupirala Karabah, teritorij međunarodno priznat kao dio Azerbejdžana, i sedam susjednih regija.

Većinu teritorija Azerbejdžan je oslobodio tokom 44-dnevnog rata u jesen 2020. godine, koji je završio nakon mirovnog sporazuma uz posredovanje Rusije i otvorio vrata normalizaciji i označavanju njihove granice.

Prošlog septembra Azerbejdžan je uspostavio puni suverenitet u Karabahu nakon “antiterorističke operacije” nakon koje su se separatističke snage u regiji predale.

Armenija je u maju vratila četiri pogranična sela Azerbejdžanu, što je ključni korak prema normalizaciji veza između historijskih rivala koji su vodili dva rata od raspada Sovjetskog saveza.

Armenska sigurnosna služba ranije je saopćila kako su njeni graničari “službeno” zauzeli nove položaje koji odražavaju sporazum o razgraničenju između dviju država, vraćajući sela Baghanis, Voskepar, Kirants i Berkaber.

Potvrđujući primopredaju, zamjenik premijera Azerbejdžana Šahin Mustafajev u međuvremenu je objavio da su graničari njegove države preuzeli kontrolu nad četiri naselja, koja su Azerbejdžancima poznata kao Baghanis Ajrum, Asagi Eskipara, Heyrimli i Kizilhacili.

Armenski premijer Nikol Pašinjan pristao je na taj potez u martu u sklopu napora da se osigura trajni mirovni sporazum između država, podsjetila je Beta.

Azerbejdžan je zahtijevao povratak sela kao uvjet za mirovni sporazum nakon više od tri desetljeća sukoba, uglavnom fokusiranog na regiju Nagorno-Karabah.

Azerbejdžan i Armenija još imaju druge neriješene teritorijalne sporove, uglavnom fokusirane na enklave, pri čemu obje strane zahtijevaju da se druga strana odrekne kontrole ili omogući pristup njima.

Ne propustite