Odluka o poskupljenju struje: 28. juna zakazana sjednica FERK-a

Bosna i Hercegovina
Odluka o poskupljenju struje: 28. juna zakazana sjednica FERK-a

Zakazana je nova sjednica Regulatorne komisije za energiju (FERK) koja će se održati u petak, 28. juna. O samom prijedlogu Elektroprivrede Bosne i Hercegovine ovaj put odlučivati će novi saziv FERK-a.

Naime, na jučerašnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH potvrđeno je imenovanje tri nova člana na mandat od pet godina ta će se tako u ovom tijelu naći Samir Hadžihuseinović (SDP), Sanela Pokrajčić (HDZ) i Vesna Marić (HDZ).

Odluke u FERK-u donose se većinom glasova, no sada se očekuje da novi saziv ove agencije podrži prijedlog SDP-ovog direktora Elektroprivrede o poskupljenju struje.

Stari saziv FERK-a prijedlog za povećanje cijena električne energije vratio Elektroprivredi BiH na doradu. Elektroprivreda BiH je predložila linearno povećanje cijene, odnosno povećanje cijene od 10 posto za domaćinstva i 8,1 posto za ostalu potrošnju na 0,4 kV, uključujući energiju i mrežarinu.

Tako se očekuje da bi novi saziv FERK-a trebao uvažiti zahtjev Elektroprivrede za poskupljenjem struje.

"Da bi se očuvao integritet energetskog sistema, s obzirom na hitnost situacije, Elektroprivreda BiH smatra nužnim da odmah djeluje kako bi se osigurala operativna stabilnost sistema, a time i kontinuirano snabdijevanje električnom energijom svih kupaca", rečeno je ranije iz Elektroprivrede BiH.

Nadalje poručuju da je prijedlog linearnog povećanja cijena izrađen je s pažljivim razmatranjem trenutnih ekonomskih i tržišnih uslova, te usmjeren na postizanje balansa između potrebe za obezbjeđenjem održivosti sistema i pogonske spremnosti postrojenja za proizvodnju električne energije.

'Elektroprivreda BiH je najveće elektroprivredno preduzeće u Bosni i Hercegovini, čija je misija da proizvodi i distribuira električnu energiju, te pouzdano snabdijeva više od 800 hiljada kupaca, konstantno unapređujući svoju konkurentnost na tržištu električne energije, uz korištenje domaćih resursa i zadovoljenje obavezujućih okolinskih zahtjeva', kazali su iz Elektroprivrede.

Ne propustite