Novi zakon u Federaciji: Odvajanje pravih od lažnih tražilaca posla

Bosna i Hercegovina
Novi zakon u Federaciji: Odvajanje pravih od lažnih tražilaca posla

Fleksibilni radni angažmani i optimizacija tržišta rada bile su u fokusu današnjeg panela na 23. Međunarodnom simpoziju Brid(g)e, koji organizuje konsultantska kuća Revicon u Neumu.

Nedavne promjene Zakona o radu u Federaciji BiH omogućavaju poslovni angažman redovnih studenata, što je pozitivan korak. 

Nedostatak kvalifikovane radne snage, uzrokovan strukturnim problemima i masovnim odlaskom bh. građana u EU, postaje sve izraženiji.

Ovo je prilika za mlade ljude da steknu radne navike, osiguraju finansijska sredstva i olakšaju roditeljima, dok poslodavci dobijaju mladu i kvalitetnu radnu snagu, rekao je Delić.

Ministarstvo rada i socijalne politike planira donošenje Zakona o posredovanju u zapošljavanju, kojim će se razdvojiti aktivni od neaktivnih tražilaca posla. 

Arnela Muhotić-Bjelica iz Revicona ističe važnost nove metodologije evidentiranja nezaposlenih, koja će omogućiti jasniju sliku potreba tržišta rada.

Trenutno imamo paradoks da je oko 330,000 osoba evidentirano kao nezaposleno, dok poslodavci traže između 30,000 i 50,000 radnika, kazala je Muhotić-Bjelica.

Branislav Mojević, ekspert za migracije, ukazuje na birokratske prepreke pri zapošljavanju stranaca. 

Kvota radnih dozvola za 2024. godinu je značajno povećana, ali poslodavci i dalje traže između 30,000 i 50,000 radnika, što pokazuje da odobrene kvote mogu samo djelimično zadovoljiti potrebe za radnom snagom, naglasio je Mojević.

Naime, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike planira do kraja godine definisati potrebne izmjene Zakona o radu, koje bi odgovarale novim trendovima kao što su hibridni rad, fleksibilno radno vrijeme i digitalizacija.

Ne propustite