Šef SZO upozorava: Mnogi dijelovi Gaze se suočavaju s “katastrofalnom glađu”

Aktuelno
Šef SZO upozorava: Mnogi dijelovi Gaze se suočavaju s “katastrofalnom glađu”

Šef Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je u srijedu za New York Times da se mnogi dijelovi Gaze suočavaju s "katastrofalnom glađu" i da su se “uslovi slični gladi” proširili opkoljenom teritorijom nakon osam mjeseci rata koji je dostavu hrane učinio izuzetno izazovnom.

Prema Tedrosu, 1.600 djece u Gazi mlađe od 5 godina je dijagnosticirano i liječeno od teške akutne pothranjenosti, a kod 8.000 je dijagnosticirana akutna pothranjenost.

“Uprkos izvještajima o povećanoj isporuci hrane, trenutno nema dokaza da oni kojima je najpotrebnija dobivaju dovoljnu količinu i kvalitet hrane”, rekao je generalni direktor SZO, koji je također rekao da su organizacija i njeni partneri “povećali ” isporuke ishrane u Gazi. Samo dva objekta u enklavi su opremljena za pružanje usluga pacijentima koji su bili ozbiljno pothranjeni, navodi se u članku.

“Naša nemogućnost da bezbijedno pružamo zdravstvene usluge, u kombinaciji sa nedostatkom čiste vode i sanitarnih uslova, značajno povećavaju rizike za pothranjenu decu”, rekao je Tedros.

Upozorenje SZO stiglo je u trenutku kada je Izrael pod sve većim međunarodnim pritiskom zbog svog vođenja rata u Gazi. U srijedu je komisija Ujedinjenih naroda objavila izvještaj u kojem optužuje i Izrael i Hamas za ratne zločine, u kojem se navodi da Izrael koristi glad kao oružje rata kroz namjerno ograničenje zaliha u Gazi, piše N1.

Ne propustite