DA LI SU ČVORIĆI NA ŠTITNOJ ŽLIJEZDI OPASNI? Jedan simptom je znak za operaciju

Porodica i zdravlje
DA LI SU ČVORIĆI NA ŠTITNOJ ŽLIJEZDI OPASNI? Jedan simptom je znak za operaciju

Da li treba da se zabrinete ako su ljekari primijetili da na štitnoj žlijezdi imate "čvorić"? Stručnjaci sa odjeljenja za otorinolaringologiju i hirurgiju glave i vrata sa Univerziteta Džon Hopkins navode da ne treba da paničite u takvoj situaciji i da postoje važne stvari koje bi trebalo da znate o ovoj pojavi.

Oni mogu da se jave kao čvrsti ili kao ciste ispunjene tečnošću. Najčešće ne daju nikakve simptome, pa mnogi ne znaju da ih imaju. U pojedinim slučajevima tek kada mnogo porastu počinju da izazivaju probleme, ali čak i veći tiroidni čvorovi mogu da se liječe.

Većina ovih čvorića je benigna, pa se preporučuje redovno praćenje u dogovoru sa ljekarom. Najčešče se pregledi obavljaju jednom u godinu dana ili jednom u šest mjeseci. Ultrazvučna metoda može da pomogne u procjeni čvorića, a ponekad je potrebna i biopsija koja se izvodi tankom iglom. Sadržaj se zatim analizira i u zavisnosti od rezultata određuje se dalji tok terapije.

Ako "čvor" na štitnoj žlijezdi izaziva probleme sa glasom ili gutanjem, ljekar može da uputi pacijenta na operaciju. U tom slučaju otkloniće dio štitne žlijezde ili cijeli organ, ukoliko je potrebno. Ako se analizom uzorka ustanovi da je u pitanju rak, vjerovatno će operacijom biti otklonjen veći dio organa, a pacijent će početi da koristi hormonsku terapiju. Veliki broj pacijenata uspješno prolazi kroz oporavak nakon operacije raka štitne žlijezde.

Stručnjaci savjetuju da ne posmatrate svaki "čvorić" na štitnoj žlijezdi kao veliku opasnost, ali da svaku, pa i najmanju promjenu, prijavite ljekaru na vrijeme, kako bi šanse za brz i uspješan oporavak bile veće, piše Lepa i Srećna.

Ne propustite