Ruski ratni brodovi održavaju vježbe samo 145 kilometara od Floride

Svijet
Ruski ratni brodovi održavaju vježbe samo 145 kilometara od Floride

Flotila brodova ruske mornarice koja uključuje i podmornicu na nuklearni pogon, stigla je na Kubu u srijedu ujutro u znak jačanja veza između dva hladnoratovska saveznika, prenosi N1.

Ruska fregata Admiral Gorškov – prva u konvoju od četiri broda – ispalila je pozdravnu salvu od 21 topa nakon ulaska u luku Havane, na šta su Kubanci odgovorili topovskom paljbom iz kolonijalne tvrđave iz 18. vijeka koju su Španci izgradili da štiti luku.

Gorškov je jedan od najmodernijih brodova ruske mornarice, a slijedili su ga podmornica na nuklearni pogon Kazan, spasilački tegljač i tanker za naftu.

Četiri ruska broda sada su usidrena u luci u kojoj obično pristaju brodovi za krstarenje.

To je najveća demonstracija sile koju su Rusi priradili sa svojim dugogodišnjim saveznikom Kubom u posljednjih mnogo godina, a SAD procjenjuju da Kazan nema nuklearno oružje na brodu, rekao je američki zvaničnik.

Plovila će obaviti petodnevnu službenu posjetu karipskom ostrvu kao demonstraciju ruskih snaga na samo 145 kilometara od Floride, dok rastu tenzije između SAD-a i Rusije zbog rata u Ukrajini.

Kubancima će biti dozvoljeno da obiđu fregatu nakon dolaska konvoja brodova, rekao je ruski diplomatski izvor za CNN.

Posade fregate i raketne nuklearne podmornice uvježbavale su upotrebu raketnog naoružanja visoke preciznosti koristeći kompjutersku simulaciju za pomorske ciljeve, označavajući grupe brodova simuliranog neprijatelja koji se nalaze na udaljenosti od preko 600 km, navodi rusko ministarstvo odbrane.

Američki zvaničnici rekli su za CNN da je američka vojska rasporedila brodove i avione za praćenje ruskih vojnih vježbi na Atlantiku i Karibima, te da su pratili ruske brodove dok su prošli Atlantik posljednjih dana na putu za Kubu.

Neimenovani zvaničnik je dodao da su SAD pratile kretanje flotile “sve vrijeme”, što je normalan dio američke pomorske domovinske odbrane, a sva plovila, uključujući I rusku flotilu, ostala su u međunarodnim vodama.

Zvaničnici Pentagona i State Departmenta također su nastojali naglasiti da su ruske aktivnosti rutinske i da ne predstavljaju prijetnju za SAD, te su istakli da je Kuba svake godine ugošćavala ruske brodove između 2013. i 2020.

Ne propustite