Delegati danas raspravljaju o PIO FBiH: Šta to znači za penzionere?

Bosna i Hercegovina
Delegati danas raspravljaju o PIO FBiH: Šta to znači za penzionere?

U toku je sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH, čiji je dnevni red usvojen. Zbog, kako je to obrazložio Predsjedavajući ovog doma, Tomislav Martinović, ranije preuzetih obaveza pojedinih delegata, danas bez pitanja i inicijativa.

Obiman je dnevni red, ali ono što najviše zanima najugroženiju kategoriju u društvu je Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju. Tokom izjašnjavanja delegata u vezi s tim, da li se se ova tačka treba razmatrati po hitnom postupku, predstavnici Kluba Bošnjaka i predstavnik Zakonodavno-pravne komisije, Haris Zahiragić (SDA), predložio je da se ovaj zakon razmatra u redovnoj proceduri, radi uklanjanja, “eventualnih nedostataka”, iako je, podsjećamo, Ustavni sud ranije utvrdio da je postojeći zakon diskriminatoran.

Na ovo je podsjetio i ministar rada i socijalne politike ovog entiteta, Adnan Delić, zbog čega je i predložio da se ovaj zakon razmatra u hitnoj proceduri.

“Ovim se, iako im je već omogućeno pravo na starosnu ili bilo koji drugu penziju, daje pravo da ujedno rade i primaju penziju”, kaže Delić, dodajući da se to već odavno provodi, ali sada treba da ova odluka bude i zakonski usklađena.

Druga izmjena odnosi se na gubitak radne sposobnosti, odnosno, osoba koja je izgubila radnu sposobnost, ostvaruje pravo na invalidsku penziju, ali nema mogućnost da bude radno angažovana.

“Ne sporimo ugovor o djelu ili neki drugi način rada, ali to je jedino sto je ispravno”, stava je Delić.

Sa 50 glasova “za”, 6 suzdržanih i 10 protiv, delegati su podržali Prijedlog za razmatranje u hitnom postupku.

Ne propustite