Pogledajte koliko iznosi potrošaka korpa: Prosječna plata joj nije ni blizu

Aktuelno
Pogledajte koliko iznosi potrošaka korpa: Prosječna plata joj nije ni blizu

Sindikalna potrošačka korpa, koju je Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine izračunao za maj ove godine, iznosi 2.950,10 KM. Prosječna plata, isplaćena u Federaciji BiH za mart 2024., iznosila je 1.335 KM (posljednji podatak objavljen od Federalnog zavoda za statistiku).

Minimalna plata, prema Odluci Vlade FBiH, je 619 KM. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe prosječnom platom je 45,25 posto. Pokrivenost Sindikalne potrošačke korpe minimalnom platom je 20,98 posto.

Prilikom izrade Sindikalne potrošačke korpe u obzir je uzeta prosječna plata isplaćena u Federaciji BiH, te minimalni troškovi života četveročlane porodice koju čine dvije odrasle osobe i dva djeteta, od kojih je jedno u srednješkolskom, a drugo u uzrastu osnovca. Potrošačku korpu čini nekoliko kategorija (pored naziva se nalazi procenat učešća pojedinačne kategorije u sindikalnoj potrošačkoj korpi).

“Prehrana – 43,84 posto; stanovanje i komunalne usluge – 13,06 posto; higijena i održavanje zdravlja – 8,59 posto; obrazovanje i kultura 10,85 posto; odjeća i obuća – 12,20 posto; prijevoz – 4,68 posto te o održavanje domaćinstva – 6,78 posto”, navodi se.

Kako se navodi u saopćenju za javnost Službe za informisanje Sindikata, u kategoriji prehrana korištene su cijene iz tri trgovačka centra za 86 artikala. Kad je riječ o higijeni i održavanju zdravlja ubrojani su troškovi za deset stavki, a za stanovanje i komunalne usluge troškovi za šest stavki.

Ne propustite