Izraelska vojska na UN-ovoj crnoj listi zbog teških prekršaja nad djecom u oružanim sukobima

Svijet
Izraelska vojska na UN-ovoj crnoj listi zbog teških prekršaja nad djecom u oružanim sukobima

Ujedinjene nacije (UN) su dodale izraelske oružane i sigurnosne snage na listu "strana koje čine teška kršenja nad djecom u situacijama oružanog sukoba", navodi se u izvještaju.

U izvještaju za 2023. godinu, koji još nije javno objavljen, a u koji je uvid imala agencija Anadolu piše: “U 2023. godini nasilje nad djecom u oružanom sukobu dostiglo je ekstremne nivoe, uz šokantno povećanje od 21 posto teških kršenja zakona.”

Uočavajući porast incidenata koji su doveli do smrti i ranjavanja djece za 35 posto u odnosu na prethodnu godinu, u izvještaju se navodi da su “Ujedinjene nacije potvrdile 32.990 teških prekršaja, od kojih je 30.705 počinjeno 2023, a 2.285 počinjeno ranije, ali potvrđeno 2023. godine”.

Prema izvještaju, 2023. godine ubijeno je 5.301 dijete, ranjeno 6.348 djece, 8.655 djece je regrutovano u oružane grupe, 5.205 djece je uskraćeno za humanitarnu pomoć, 2.491 dijete je privedeno zbog povezanosti s oružanim grupama, a 4.356 djece je oteto.

Prema izvještaju, u svjetlu nedavnih događaja u Gazi, teška kršenja nad djecom u Izraelu i na okupiranim palestinskim teritorijama porasla su za 155 posto.

U tom kontekstu, evidentirano je najmanje 8.009 slučajeva teških prekršaja. Ova kršenja su pogodila 4.360 djece, od kojih 113 izraelske i 4.247 palestinske.

U izvještaju se navodi da je počinjeno 7.837 prekršaja protiv 4.247 palestinske djece u Gazi, okupiranoj Zapadnoj obali i istočnom Al-Qudsu/Jerusalemu. Napominje da su ova kršenja počinila izraelska vojska i izraelski ilegalni doseljenici.

Dalje se naglašava da su izraelska vojska i snage sigurnosti odgovorne za 5.698 ovih kršenja.

Navodeći da je Izrael pritvorio 906 palestinske djece, izvještaj također ukazuje na to da UN imaju informacije o djeci koja su bila izložena maltretiranju i seksualnom zlostavljanju.

U izvještaju se također navodi da je izraelska vojska ometala pristup djece humanitarnoj pomoći u Gazi, okupiranoj Zapadnoj obali i istočnom Al-Qudsu.

Osim izraelske vojske i sigurnosnih snaga, na listi su se našli i oružano krilo Hamas, brigade Qasam i Al-Quds, naoružano krilo palestinske grupe Islamski džihad.

U izvještaju se navodi da 23.000 teških prekršaja čeka potvrdu zbog situacije u Gazi u posljednjem kvartalu 2023. godine.

“Šokiran sam neviđenim brojem djece koju su ubili i osakatili izraelska vojska i sigurnosne snage u Pojasu Gaze i na okupiranoj Zapadnoj obali, uključujući istočni Jerusalem”, rekao je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres.

U izvještaju se navodi da su Izrael, okupirane palestinske teritorije, Demokratska Republika Kongo, Mijanmar, Somalija, Nigerija i Sudan mjesta na kojima su kršenja nad djecom najintenzivnija.

U Demokratskoj Republici Kongo prijavljeno je 3.764 teških prekršaja, u Mijanmaru 2.799, 2.283 u Somaliji, 1.995 u Nigeriji i 1.721 u Sudanu.

U izvještaju je također objavljeno da su ruske snage sigurnosti i dalje na listi zbog kršenja u Ukrajini, s 938 zabilježenih slučajeva teških prekršaja.

U izvještaju se dalje spominje da se muška djeca regrutuju, ubijaju i ranjavaju, dok su ženska djeca češće izložena seksualnom nasilju.

Ne propustite