Dokle je stigla istraga ubistva Danke (2): Gotova skoro sva vještačenja, čeka se samo još 1 trag

Aktuelno
Dokle je stigla istraga ubistva Danke (2): Gotova skoro sva vještačenja, čeka se samo još 1 trag

Dva i po meseca od kako su stotine policajaca, žandarma i vatrogasaca otpočeli potragu za Dankom Ilić (2) u okolini Bora, zbog čijeg ubistva su uhapšeni radnici JKP "Vodovod" Srđan Janković i Dejan Dragijević, istraga se nije pomerila sa početne tačke.

Iako je i dalje u toku, prema saznanjima Nova.rs, nijedan od tragova koji su do sada analizirani se ne poklapa sa biološkim materijalom nestale djevojčice. Jedini trag koji se još uvijek čeka jeste analiza DNK sa dlake koja je pronađena u službenom vozilu osumnjičenih.

Veliki dio terena u Boru, ali i u mjestima u okolini je pretražen i zasad nijedan trag ne ukazuje na to gdje se tijelo djeteta nalazi.

Svi sakupljeni podaci, ali i potencijalni materijalni dokazi kao što su alat iz kuće osumnjičenih i drugi predmeti pronađeni na terenu, poslati su na analizu kako bi policija došla do novih saznanja o tome gdje se nalazi telo Danke Ilić.

„Sva vještačenja do sada su pokazala da nema podudaranja sa DNK tragom nestalog djeteta. Ni alat, ni odjeća, ni u tri vještačena vozila. Samo iz službenog vozila JKP „Vodovod“, za koje se sumnja da su Dejan Dragojević i Srđan Janković koristili prilikom izvršenja krivičnog djela, vještačeno je preko 500 tragova. U ovom trenutku čeka se analiza sa Biološkog fakulteta, tačnije analiza dlake kose, ali je problem što nema korijen koji je od ključne važnosti za potvrđivanje DNK“, kaže za Nova.rs sagovornik iz tužilaštva.

Prema njegovim riječima, postoji vjerovatnoća i da će se uskoro ponovo ispitivati određeni svjedoci, ali i jedan od osumnjičenih.

„Verovatno će se ispitivati ponovo dva, tri svjedoka ali i osumnjičeni Srđan Janković jer tužilac koji vodi istragu ima dodatnih pitanja. Za tijelom djeteta se traga kada se pojave nove informacije, odnosno, uglavnom to budu čaršijske priče koje se ispostave kao neistinite“, navodi naš sagovornik.

Inače, za dokazivanje sumnje koju imaju, tužilaštvo i policija imaju rok od šest mjeseci od hapšenja, što znači da im je u ovom slučaju ostalo još nešto više od tri. U suprotnom osumnjičeni Dragijević i Janković će biti pušteni da se brane sa slobode.

To znači da u ovom zakonskom roku, koliko je predviđeno da osumnjičeni najduže mogu da budu u pritvoru, a da optužnica nije podignuta, moraju da se prikupe dokazi koji će ukazivati na krivicu osumnjičenih.

Podsjetimo, osumnjičeni radnici borskog JKP „Vodovod“ Janković i Dragijević su 26. marta, kada je u Banjskom polju nestala dvogodišnja Danka, bili na radnom zadatku. Prema priznanju Dragijevića datom u tužilaštvu, oni su djevojčicu udarili službenim automobilom, zadavili je i bacili na divlju deponiju na Starobanjskom putu, odakle ju je, dva dana kasnije, Dejan zajedno sa ocem (73) i sada pokojnim bratom Daliborom (40), kako se sumnja, izmestio na drugu, za sada nepoznatu lokaciju.

Protekle nedelje, na svoju inicijativu, poslije dva mjeseca ćutnje, izjavu u tužilaštvu je dao i osumnjičeni Janković.

„Osumnjičeni Janković je potvrdio da je kritičnog dana bio u Banjskom polju, objasnio je da je bio na radnom zadatku sa kolegom Dejanom Dragijević i kojim su se putem kretali. Međutim, negirao da je video djevojčicu Danku Ilić, kao i to da je udario službenim automobilom kojim je, kako je i sam rekao, upravljao. Nakon toga negirao je i krivično djelo koje mu se stavlja na teret“, kazao je izvor upoznat sa slučajem.

Potraga za djevojčicom Dankom Ilić pokrenuta je 26. marta nakon što je njena majka prijavila da je nestala sa imanja u Banjskom polju.

Uslijedila je opsežna potraga terena, policija je obavila razgovor sa svjedocima, a kada se pojavio snimak iz Beča na kom se našla djevojčica koja podsjeća na Danku Ilić, potraga je proširena i na Austriju.

Austrijska policija saopštila je da je utvrđeno da dijete sa tog snimka nije Danka Ilić. Dan kasnije, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je saopštio da je Danka ubijena, da su dvije osobe privedene i da su priznale zločin.

Tijelo djeteta do danas nije pronađeno.

(Nova.rs)

Ne propustite