HNV: Žalimo što Srbe u BiH pokušavaju uvući u projekte koji se vode van njihove zemlje

Bosna i Hercegovina
HNV: Žalimo što Srbe u BiH pokušavaju uvući u projekte koji se vode van njihove zemlje

Hrvatsko narodno vijeće u Bosni i Hercegovini (HNV BiH) oglasilo se povodom deklaracije koju je usvojio "svesrpski sabor".

Navode da uvidom u sadržaj Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda zaključuju da se Srbija nastavlja direktno miješati u bh. procese, što razumiju kao nastavak projekta tzv. "srpskog sveta" o kojem je ranije govorio aktuelni visoki dužnosnik i bivši glavni obavještajac u Srbiji.

"Kao organizacija posvećena BiH i očuvanju hrvatskog identiteta kao jednog od temeljnih faktora bosanske državotvornosti, s pozornošću pratimo sve poteze i spremni smo u svakom trenutku stati u zaštitu zajedništva, teritorijalnog integriteta i suvereniteta države, ni pedlja je ne prepuštajući bilo kome drugome. Žalimo što naši prijatelji Srbi u BiH eklatantno i beskrupulozno pokušavaju biti uvučeni u projekte koji se bez njihova znanja i volje vode izvan njihove zemlje, i još k tomu se pokušavaju predstaviti kao projekti za njihovo dobro", ističu iz HNV-a.

Dodaju da pozivaju demokratske snage u bh. entitetu Republika Srpska (RS) i u Srbiji da snažno i nedvosmisleno odbace bilo kakvu agendu koja ih iznova odvaja od njihove domovine, Bosne i Hercegovine.

"Iskrena zahvala svima onima koji ovih dana iskazuju neposluh spram pomahnitalih struktura koje vlastiti narod koriste kao antizapadno pogonsko gorivo", zaključuju.

Ne propustite