Izraelski ministar vanjskih poslova: Španski birači “kaznili” Sancheza

Svijet
Izraelski ministar vanjskih poslova: Španski birači “kaznili” Sancheza

Izraelski ministar vanjskih poslova, Israel Katz, iskoristio je rezultate evropskih izbora kao sredstvo za nastavak svojih napada na vladu Španije predvođenu socijalistima, koja je razbjesnila administraciju Benjamina Netanyahua kritizirajući rat u Gazi i priznavanjem palestinske države, piše Guardian.

Špansku socijalističku radničku partiju (PSOE), koju predvodi premijer zemlje, Pedro Sánchez, je u nedjelju porazila konzervativna Narodna stranka (PP), te je PSOE pala sa 21 mjesta na 20, dok je PP osvojila 22 mjesta.

Sanchezovi koalicioni partneri u ljevičarskoj platformi Sumar, predvođeni zamjenicom premijera i ministricom rada Yolandom Díaz, osvojili su tri mjesta, dok su njegovi nekadašnji saveznici u Podemosu pali sa šest mjesta na dva.

“Španski narod je kaznio koaliciju Sancheza i Diaz ogromnim porazom na izborima”, napisao je Katz na X.

“Ispostavilo se da se prihvatanje ubica i silovatelja iz Hamasa ne isplati”, dodao je on.

Krajem maja, Katz je optužio Sancheza da je “saučesnik u poticanju ubistva jevrejskog naroda i ratnih zločina” nakon što je Španija zvanično priznala državu Palestinu.

Díaz je, u međuvremenu, kritikovana zbog upotrebe slogana “Od rijeke do mora, Palestina će biti slobodna” u video izjavi prošlog mjeseca.

Díaz je kasnije negirala navode o antisemitizmu i razjasnila svoje izjave, rekavši: “Uvijek smo imali isti stav, priznanje dvije države od rijeke do mora, koje dijele ekonomiju, koje dijele prava i koje, prije svega, dijeliti mirnu budućnost”.

U objavi na X-u u to vrijeme, Katz je naveo: “Premijeru Sánchez, time što niste smijenili Yolandu Díaz i što ste najavili priznanje palestinske države, vi ste saučesnik u podsticanju ubistva jevrejskog naroda i ratnih zločina”.

Benjamin Netanyahu, izraelski premijer, sastao se krajem maja sa delegacijom španske krajnje desničarske stranke Vox, koju je predvodio Santiago Abascal, vođa Voxa.

Abascal je rekao izraelskom premijeru da će poništiti špansko priznanje Palestine “kada bude premijer”.

Vox je u nedjelju osvojio šest mjesta, dva više nego 2019.

Ne propustite