Demonstranti planiraju okružiti Bijelu kuću kao znak protesta zbog Palestine

Svijet
Demonstranti planiraju okružiti Bijelu kuću kao znak protesta zbog Palestine

Propalestinski aktivisti koji zahtijevaju prekid američke potpore Izraelu i okončanje rata u Gazi, planiraju opkoliti Bijelu kuću tijekom vikenda, što je sigurnosne službe natjeralo na dodatne sigurnosne mjere, uključujući i postavljanje ograde protiv prosvjednika.

Aktivističke skupine poput CODEPINK-a i Vijeća za američko-islamske odnose izjavile su u petak da su demonstracije planirane za subotu, čime će se obilježiti osam mjeseci od početka izraelskog rata u Gazi koji je ubio desetke tisuća ljudi, uzrokujući humanitarnu krizu s raširenom glađu i razaranjem.

Sjedinjene Države, ključni saveznik Izraela, svjedočile su mjesecima propalestinskih prosvjeda koji su se kretali od marševa u Washingtonu i bdijenja u blizini Bijele kuće do blokiranja mostova i cesta u blizini željezničkih postaja i zračnih luka u više gradova i kampusa u mnogim fakultetskim gradovima.

Najmanje osam dužnosnika napustilo je administraciju predsjednika Joea Bidena navodeći kao razlog svoje protivljenje njegovoj politici. Prosvjednici su također prekinuli neke događaje Bidenove kampanje za reizbor. Biden je trenutno u službenom posjetu Francuskoj.

“U pripremi za događaje ovog vikenda u Washingtonu, D.C., koji mogu dovesti do velikog okupljanja ljudi, uvedene su dodatne mjere javne sigurnosti u blizini kompleksa Bijele kuće”, rekao je glasnogovornik američke tajne službe.

“Podrška mirnim protestima ali ne i nasilju”

Biden i Bijela kuća ranije su rekli da podržavaju mirne prosvjede, ali ne i “kaos” i nasilje.

Na sveučilišnim prosvjedima povremeno je izbijalo nasilje dok je policija uhićivala na kampusima kako bi očistila kampove. Proturatne aktiviste koji su se utaborili na Kalifornijskom sveučilištu u Los Angelesu prije nekoliko tjedana nasilno je napala skupina njihovih protivnika.

Također postoji zabrinutost zbog porasta antisemitizma i islamofobije usred sukoba.

Rat je počeo kada je palestinska militantna skupina Hamas napala Izrael 7. listopada, ubivši 1200 i uzevši 250 ljudi kao taoce, prema izraelskim podacima.

Izraelski napad na Gazu koji je uslijedio ubio je više od 36.000 ljudi, prema lokalnom ministarstvu zdravstva, raselio gotovo cjelokupno tamošnje stanovništvo od 2,3 milijuna i doveo do optužbi za genocid koje Izrael poriče.

Ne propustite