Putin: Rusija ne treba da koristi nuklearno oružje za pobjedu u Ukrajini

Svijet
Putin: Rusija ne treba da koristi nuklearno oružje za pobjedu u Ukrajini

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da nema potrebe za korištenjem nuklearnog oružja za pobjedu Moskve u Ukrajini, što je do sada najjači signal šefa Kremlja da neće biti nuklearnog napada, piše Reuters.

Putin, čije su snage posljednjih mjeseci napredovale u istočnoj Ukrajini, rekao je da ne vidi uslove za upotrebu takvog oružja i zatražio je da ljudi prestanu razgovarati o tome.

Međutim, ruski predsjednik, koji vodi najveću svjetsku nuklearnu silu, rekao je da ne isključuje promjene ruske nuklearne doktrine, koja utvrđuje uslove pod kojima se takvo oružje može koristiti.

On je također rekao da bi Rusija, ako je potrebno, mogla testirati nuklearno oružje, iako on u ovom trenutku ne vidi potrebu za time.

Putin je odgovorio na pitanje Sergeja Karaganova, uticajnog ruskog analitičara, koji je pitao da li Putin treba da drži “nuklearni pištolj do slepoočnice” Zapada zbog Ukrajine.

“Upotreba je moguća u izuzetnom slučaju – u slučaju prijetnje suverenitetu i teritorijalnom integritetu zemlje. Mislim da do takvog slučaja nije došlo. Nema takve potrebe“, rekao je Putin.

“Ali ova doktrina je živo oruđe i mi pažljivo pratimo šta se dešava u svijetu oko nas i ne isključujemo neke promjene u ovoj doktrini. To se odnosi i na testiranje nuklearnog oružja“, dodao je.

Ruska nuklearna doktrina objavljena 2020. postavlja uslove pod kojima bi ruski predsjednik razmišljao o upotrebi nuklearnog oružja: općenito kao odgovor na napad upotrebom nuklearnog ili drugog oružja za masovno uništenje, ili na upotrebu konvencionalnog oružja protiv Rusije “kada je samo postojanje države ugroženo“.

(N1, Reuters)

Ne propustite