CIA: Netanyahu će vjerovatno odolijevati pritisku SAD-a oko postavljanja poslijeratnog plana za Gazu

Svijet
CIA: Netanyahu će vjerovatno odolijevati pritisku SAD-a oko postavljanja poslijeratnog plana za Gazu

Procjena američke CIA-e koja je ovih dana cirkulirala među američkim dužnosnicima zaključuje da izraelski premijer Benjamin Netanyahu vjerojatno procjenjuje da se može izvući bez definiranja poslijeratnog planaza Gazu. Netanyahu "vjerovatno vjeruje da može zadržati podršku svojih šefova sigurnosti i spriječiti prelaske" desnog krila svoje koalicije raspravljajući o budućnosti Gaze u "nejasnim terminima", navodi se u izvještaju od 3. juna, u koji je uvid imao CNN.

Dokument – koji nije prethodno objavljen – predstavlja jednu od najnovijih obavještajnih procjena o Netanyahuovom načinu razmišljanja, a cirkulirao je među višim američkim zvaničnicima, tvrdi izvor upoznat s internim izvještajem.

Vijest stiže u trenutku kada Bidenova administracija pokazuje jasnu promjenu u tome kako gleda na Izrael: manje kao na partnera od povjerenja, a više kao na nepredvidivu stranu vladu koju treba analizirati i razumjeti.

CIA je odbila komentirati na CNN-ovo pitanje o izvještaju.

Procjena naglašava kako izraelski lider prkosi pritiscima članova vlastite vlade i Bidenove administracije da definira “krajnje stanje” za Gazu i upozorava da je ono što je Netanyahu javno rekao vjerovatno istina: da će se ozbiljno angažirati na poslijeratna pitanja tek nakon “onog što on vidi kao ključni sigurnosni pokazatelj, što može potrajati mjesecima”.

Prema procjeni, taj pokazatelj uključuje dovršetak “velikih vojnih operacija” – nešto što su analitičari rekli da je namjerno nejasno – kao i eliminaciju vojnog komandanta Hamasa Mohammeda Deifa.

Deif je komandant brigada Qassam i vjeruje se da je, kao viši zvaničnik vojnog krila Hamasa, bio duboko upleten u planiranje napada u Izraelu 7. oktobra 2023.

Izrael je Deifa targetirao više puta u prošlosti, a iako je bio povrijeđen, vjeruje se da je još uvijek živ.

Izvještaj je u skladu s onim što su CNN i drugi mediji prenijeli u danima otkako je predsjednik Joe Biden u petak najavio prijedlog trostrukog mirovnog sporazuma.

Dolazi u trenutku kada se visoki zvaničnici Bidenove administracije, uključujući direktora CIA-e Billa Burnsa, sastaju s ključnim posrednicima između Izraela i Hamasa u posebno napetom trenutku pregovora.

Burns je bio glavni američki pregovarač o mogućem sporazumu.

SAD su javno okarakterizirale dogovor kao izraelski prijedlog, istaknuvši da čekaju da Hamas odobri uslove. Ali Izrael je bio “mlak” po pitanju prijedloga, a zvaničnici su već dugo bili jasni oko toga koliko je teško natjerati obje strane da postignu dogovor.

Odnos između Bidena i Netanyahua – svjetskog lidera za kojeg je jednom tvrdio da ga “voli” – sve je više napet kako se broj civilnih žrtava u Gazi povećao kao rezultat izraelske kampanje bombardiranja. Biden i drugi američki zvaničnici postali su sve kritičniji prema Netanyahuu u javnosti.

Iako je u početku administracija bila jako nevoljna raspravljati o izraelskoj politici u javnosti, zvaničnici su se posljednjih sedmica i mjeseci približili iskrenim procjenama Netanyahuovih motiva.

“Postoji svaki osnov da ljudi izvuku [zaključak] kako Netanyanhu produžava rat za svoju političku korist”, rekao je Biden u ovosedmičnom intervjuu za časopis TIME.

U jednom ranom i oštrom trenutku tokom marta, američka obavještajna zajednica javno je saopštila da procjenjuje kako je Netanyahuova “sposobnost za život kao vođe” “ugrožena”, ukazujući na javno nepovjerenje u premijerovu sposobnost da vlada i predviđajući “velike proteste koji će zahtijevati njegovu ostavku i novi izbore”.

Netanyahu se suočava s domaćim obračunom zbog vojnih i obavještajnih neuspjeha koji su doveli do Hamasova razornog napada na južni Izrael 7. oktobra. Također se suočava s dubokim podjelama unutar vlastite vlade. Čak i pored snažnog Bidenovog pritiska da okonča rat, on se suočava s jednako oštrim pritiskom desničarskih zvaničnika u svojoj krhkoj vladajućoj koaliciji da se nastavi boriti.

Procjena CIA-e naglašava da unutar Izraela ne postoji konsenzus o poslijeratnom planu za Gazu, što ukazuje na različita stajališta svakog ministra o poslijeratnom upravljanju, sigurnosti i obnovi.

Na primjer, Netanyahu je prikazan uz reklamni tekst u kojem se navodi da “preferira koaliciju umjerenih arapskih država za upravljanje teritorijem uz eventualno sudjelovanje” drugih lidera.

Drugi izraelski zvaničnici prikazani su kao neko ko se razilazi u pogledima na buduću vladavinu koji su dijametralno suprotni onima koji se pripisuju Netanyahuu.

Sve u svemu, procjena ilustrira kako je izraelska koalicijska vlada i dalje duboko podijeljena oko nekoliko kritičnih poslijeratnih pitanja – što ide u prillog širem zaključku CIA-e da bi nedostatak jedinstva među Netanyahuovim političkim suparnicima mogao omogućiti njegovo kontinuirano prkošenje svakom pritisku da definira plan za Gazu nakon što sukob završava.

“Moje glavno neslaganje s Netanyahuom je što će se dogoditi nakon završetka Gaze?” Biden je rekao za TIME.

Ne propustite