Zelenski: Svijet je previše uplašen da bi odgovorio Putinu silom

Svijet
Zelenski: Svijet je previše uplašen da bi odgovorio Putinu silom

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je jutros u francuskom parlamentu da je Europa kontinent u ratu i da Rusija neće zaustaviti svoju agresiju na granicama Ukrajine. "Živimo u vremenu kada Europa, nažalost, više nije kontinent mira", rekao je Zelenski u obraćanju francuskim zastupnicima.

"Ponovo se europski gradovi razaraju, a sela pale", naveo je o ruskom bombardiranju Ukrajine. Također je osudio otmice ukrajinske djece na okupiranim područjima.

"Ovo što se sad događa je usmjereno na Ukrajinu. No sutra može biti usmjereno na druge zemlje, a već jasno vidimo smjer agresije: baltičke zemlje, Poljska, Balkan", istaknuo je.

Zahvalio je Francuzima na vojnoj i diplomatskoj potpori

"Ruski režim ne vidi nikakva ograničenja, a čak ni Europa više nije dovoljna", poručio je Zelenski, ukazujući na ruske vojne akcije u Siriji i sve veću prisutnost Moskve u afričkom području Sahela. Zelenski upozorava da ruski predsjednik Vladimir Putin također pokušava "oslabiti" zemlje izazivanjem prehrambene i energetske nesigurnosti.

Smatra da je svijet bio previše "uplašen" da bi odgovorio Putinu silom. U nekoliko navrata je zahvalio Francuskoj na vojnoj i diplomatskoj potpori, nakon što je predsjednik Emmanuel Macron sinoć najavio slanje borbenih zrakoplova u Kijev.

Zelenski je istaknuo kako je pobjeda moguća unatoč napretku Rusa na fronti. "Možemo li dobiti ovu bitku? Svakako, da", uvjeravao je ukrajinski predsjednik, koji je prvi put govorio pred francuskim parlamentom.

Ne propustite