Amerikanci napali Hute u Crvenom moru i uništili im osam dronova

Svijet
Amerikanci napali Hute u Crvenom moru i uništili im osam dronova

Američka vojska je u Crvenom moru jučer uništila Hutima osam dronova i dva površinska plovila bez posade u napadu, koji je reakcija na uništavanje trgovačkih brodova iz Jemena.

Njihove snage su, sudeći prema izvještaju američke vojske, uspješno reagovale na bespilotnu letjelicu, koja je lansirana iz područja pod kontrolom Huta u Jemenu.

Dodali su da su Huti lansirali i protivbrodsku balističku raketa, ali ne izvještavaju o potencijalnoj šteti ili povrijeđenima.

SAD i njihovi saveznici bombarduju Hute u Jemenu od januara, ali vojna kampanja nije spriječila napade u Crvenom moru. Huti su obećali da će nastaviti gađati brodove povezane s Izraelom sve dok traje rat u Gazi, u kojem su poginula najmanje 36.654 Palestinca.

Washington nastoji blokirati glavne dijelove mirovnog plana UN-a koji su zaraćene strane u Jemenu usvojile u decembru, osim ako Huti ne prestanu s napadima na međunarodne brodske puteve. To uključuje 1,5 milijardi dolara koje će Saudijska Arabija platiti državnim službenicima u područjima pod kontrolom Huta, u skladu sa planom UN-a, objavio je Bloomberg, pozivajući se na neidentifikovani izvor.

Ne propustite