Zapad: Podržavamo Bidenov plan o prekidu vatre. Hamas bi ga trebao prihvatiti

Svijet
Zapad: Podržavamo Bidenov plan o prekidu vatre. Hamas bi ga trebao prihvatiti

Sjedinjene Države, Njemačka, Francuska i Britanija pozvale su palestinski islamistički pokret Hamas da prihvati plan za okončanje rata u Gazi koji je nedavno predstavio američki predsjednik Joe Biden. U zajedničkom pismu koje je Elizejska palača objavila jučer navečer navodi se da te države u potpunosti podržavaju sveobuhvatni prijedlog. Na marginama komemoracije Dana D u Normandiji, u Francuskoj, čelnici četiri zemlje pozvali su Hamas da izrazi svoju punu suglasnost i da se plan odmah provede, piše Hina.

Prijedlog koji je prošlog tjedna iznio Biden ima za cilj okončanje rata u Gazi u tri faze. Predviđa potpuni i neograničeni prekid vatre u trajanju od šest tjedana. To će dovesti do trajnog prekida vatre u drugoj fazi. Prema nacrtu, uvjeti za to trebaju se dogovoriti tijekom prekida vatre.

Stabilnost Libanona

Međutim, Hamas je izjavio da će pristati na dogovor samo ako se dogovori trenutačni i trajni prekid vatre. Njemačka, SAD, Velika Britanija i Francuska također su pozvale na veću potporu premijeru Palestinske samouprave Mohammadu Mustafi.

Četiri zemlje istaknule su važnost održavanja stabilnosti sjevernog izraelskog susjeda Libanona. Željeli su podržati deeskalaciju na izraelsko-libanonskoj granici i pozvali sve strane na suzdržanost, prenosi Dpa.

"Hamas neće predati svoje oružje"

Vođa Hamasa u Pojasu Gaze, Yehya al-Sinwar, odbacio je sporazum o prekidu vatre s Izraelom koji bi omogućio razoružavanje njegove terorističke milicije, objavio je jučer Wall Street Journal.

"Hamas neće predati svoje oružje ili potpisati prijedlog koji to traži", navodno je rekao al-Sinwar, koji boravi na nepoznatoj lokaciji u Pojasu Gaze, pregovaračima svoje organizacije, izvijestio je Wall Street Journal, citirajući arapski posrednici koji su u kontaktu s pregovaračima Hamasa.

Ne propustite