U Bosnu i Hercegovinu stigao šampionski bolid Formule 1: Uskoro spektakl u centru Sarajeva

Automoto
U Bosnu i Hercegovinu stigao šampionski bolid Formule 1: Uskoro spektakl u centru Sarajeva

Sarajevo će 9. juna biti domaćin spektakularnog događaja Red Bull Showrun, a najveću pažnju će zasigurno privući bolid Formule 1, koji će voziti slavni britanski vozač David Coulthard. Riječ je o bolidu RB7 ekipe Red Bull Racing, koji je stigao u glavni grad BiH.

Nakon dugog putovanja iz Poljske, gdje je obavio još jednu svoju misiju, slavni RB7 je stigao u Bosnu i Hercegovinu, odnosno u Sarajevo, dopremljen u specijalnom i prepoznatljivom kamionu zajedno s pratećom opremom.

S obzirom na činjenicu da će jedan od najdominantnijih bolida u historiji Formule 1 boraviti nekoliko dana u glavnom gradu BiH te u nedjelju 9. juna osloboditi svoju snagu i gromoglasni zvuk na sarajevskom asfaltu, bit će potrebno servisiranje i priprema kako bi David Coulthard izveo svoj performans, koji željno očekuju brojni fanovi Formule 1 u našoj zemlji, ali i svi ljubitelji adrenalina i dobre zabave. Stoga RB7 u svom pokretnom domu ima na raspolaganju sve što mu je potrebno da se pripremi i priredi nezaboravan show.

Inače, riječ je o bolidu koji je ekipa Red Bull Racinga koristila 2011. godine, a koji je predstavljen na stazi Ricardo Tormo nedaleko od Valencije.

Ovaj bolid je naslijedio izuzetno uspješni RB6, koji je osvojio dvostruku krunu 2010. godine, ali je donio i poboljšanja kojim su prevaziđeni brojni tehnički izazovi. Rezultat timskog rada u Red Bull Racingu bio je moćni RB7, jedan od najdominantnijih bolida u historiji Formule 1. Ovaj bolid je također donio ekipi iz Milton Keynesa titule u poretku vozača i konstruktora, što je bila druga dupla kruna za ovaj tim.

RB7 je u sezoni 2011. godine ostvario 12 pobjeda od čega tri dvostruke (1. i 2. mjesto), 27 podijuma, 18 od mogućih 19 pole positiona te je upisao ukupno 650 bodova. Vozačku postavu su činili Nijemac Sebastian Vettel i Australac Mark Webber. Upravo je Vettel u ovom bolidu osvojio svoju drugu od ukupno četiri titule svjetskog prvaka Formule 1.

Vettel je u ovoj sezoni ostvario 11 pobjeda i 15 pole positiona, a Webber jednu pobjedu i tri pole positiona. S obzirom na njegovu naviku da daje imena bolidima, popularni Seb je svoju karbonsku RB7 šasiju nazvao "Kinky Kylie".

Bolid RB7 je dizajnirao slavni dizajner Adrian Newey, a pokreće ga Renaultov 2,4-litarski V8 motor (8 cilindara, 32 ventila) težak 95 kilograma i uparen s uzdužno postavljenim sedmostepenim poluautomatskim mjenjačem s hidrauličnim sistemom (7+R) te opremljen KERS-om (sistem povrata kinetičke energije).

Ovaj motor "vrti" 18.000 obr/min i isporučuje 750 KS. Na utrkama je koristio Total Group gorivo i ulje, kao i 13-inčne OZ točkove s Pirelli P Zero gumama. Upravo je RB7 postao prvi bolid s KERS-om koji je osvojio konstruktorsku titulu. Cijeli bolid, uključujući vozača, težak je 640 kg.

Ono što je bilo specifično za ovaj bolid jeste i DRS sistem, odnosno sistem za smanjenje otpora zraka, koji je dio stražnjeg krila. Uveden je upravo 2011. godine s ciljem da se unaprijedi preticanje i funkcioniše jednostavno. Kada je vozač koji slijedi drugog na određenom dijelu staze u zaostatku do jedne sekunde, to mu omogućava da aktivira podesivo stražnje krilo. Krilce na tom stražnjem krilu se otvara, čime se značajno smanjuje otpor i pruža prilika vozaču da napadne rivala te eventualno prođe pored njega. Ovaj sistem je predstavljao jednostavan i efikasan dodatak bolidu, koji je zapravo bio toliko dominantan da mu je DRS bio rijetko potreban.

Legendarni Coulthard je više puta vozio RB7 na različitim lokacijama tokom Red Bull Showruna, događaja koji će se održati 9. juna u Sarajevu. Šampionski bolid će juriti na trasi od Marijinog Dvora do Mašinske škole i nazad pored Zemaljskog muzeja BiH, a događaj iz Marseillea je primjer onoga što čeka mnogobrojnu publiku u glavnom gradu BiH. U kokpitu šampionskog bolida ponovo će biti slavni Coulthard.

Na dan Red Bull Showruna u Sarajevu se očekuje više desetina ljudi, koji će moći uživati i u nastupu virtuoza na motociklu Arunasa Gibieže te drift majstora Red Bull Driftbrothers, ali i u drugim sadržajima tokom cjelodnevnog događaja.

Ne propustite