Morbile: U Kantonu Sarajevo za dva mjeseca kažnjeno 29 roditelja zbog nevakcinacije djece

Bosna i Hercegovina
Morbile: U Kantonu Sarajevo za dva mjeseca kažnjeno 29 roditelja zbog nevakcinacije djece

U Federaciji BiH od januara do danas zabilježeno je 4.170 osoba zaraženih morbilima. Ovo su podaci Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Također, od januara do 27. maja ove godine zaprimljeno je 3.139 prijava obolijevanja od zarazne bolesti morbila u Kantonu Sarajevo, objavio je Zavod za javno zdravstvo KS.

Ove brojke koje su u porastu pokazuju da se epidemija ove zarazne bolesti ne smiruje.

Broj potvrda
Jedini način da se spriječi širenje morbila jeste imunizacija, tvrde stručnjaci, međutim, mnogi roditelji odbijaju vakcinaciju. Iz tog razloga donesen je zakon prema kojem se novčano kažnjavaju roditelji koji odbijaju imunizaciju djece. Mnogi roditelji već su novčano kažnjeni, rečeno je za "Avaz" iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP).
 

- Priliv zaprimljenih potvrda JU Dom zdravlja KS o nekompletnom vakcinalnom statusu djeteta je u kontinuitetu, ali s razlikom u broju potvrda, zavisno od toga da li su u toku sistematski pregledi ili upis djece u školu/vrtić.

U martu i aprilu 2024. Inspektorat sanitarne, zdravstvene, farmaceutske inspekcije i inspekcije za hranu je na osnovu potvrda o nepotpunom vakcinalnom statusu pokrenuo 99 inspekcijskih postupaka, koji su rezultirali izdavanjem 29 prekršajnih naloga u ukupnom novčanom iznosu od 2.900 KM - kazala je za "Avaz" Vildana Brdarić-Vranj, stručna savjetnica za informiranje KUIP-a.


Sanitarni inspektori Inspektorata sanitarne, zdravstvene i farmaceutske inspekcije i inspekcije za hranu KUIP-a zaprimaju potvrde od JU Dom zdravlja KS, koje su ovjerene potpisom i faksimilom pedijatra, a u kojima su navedeni podaci djeteta koje nije vakcinisano, te podaci roditelja/staratelja koji odbija obaveznu imunizaciju, iako je dijete zdravo.

Dva mjeseca
- Po zaprimanju potvrde, putem pošte se dostavlja poziv roditelju/staratelju za pristup u prostorije KUIP-a, s ciljem utvrđivanja činjeničnog stanja. 

U toku inspekcijskog postupka inspektor upoznaje roditelja/staratelja sa zaprimljenom potvrdom, kao zakonskom obavezom imunizacije, a sve u cilju povećanja kolektivnog imuniteta u KS, u skladu s članom 40. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti - navodi Brdarić-Vranj.

U slučaju odbijanja provedbe zakonske odredbe obavezne imunizacije roditelju odnosno staratelju izriče se novčana kazna zbog propuštanja dužne brige za maloljetnu osobu u iznosu od 100 do 2.000 KM. 

Ne propustite