Kako probuditi nekoga iz paralize sna?

Porodica i zdravlje
Kako probuditi nekoga iz paralize sna?

Zamislite da se probudite usred noći, svjesni svog okruženja, ali niste u mogućnosti da se pomjerite ili progovorite.

Osjećate da vas neka nevidljiva sila pritiska na krevet, a ponekad imate i osjećaj da neko ili nešto promatrao iz ugla sobe. Zvuči kao scena iz horor filma, zar ne? Ali za mnoge ljude, ovo je stvarnost koju redovno doživljavaju – paraliza sna.

Šta je paraliza sna i zašto se dešava?
Paraliza sna je zastrašujuće iskustvo koje se javlja kada se nađemo zarobljeni između stanja sna i budnosti. Tokom REM faze sna, naše tijelo je prirodno paralizirano kako ne bismo fizički odglumili snove. Međutim, ponekad se možemo probuditi prije nego što se ta paraliza povuče, ostavljajući nas u stanju svijesti, ali bez mogućnosti da se pomjerimo.
Iako paraliza sna sama po sebi nije opasna, može biti veoma uznemirujuća. Mnogi je opisuju kao jedan od najstrašnijih doživljaja u životu. Srećom, postoje načini da se probudite iz ovog stanja i da spriječite njeno ponavljanje.

Kako izgleda paraliza sna?
Tokom epizode paralize sna, možete biti svjesni svog okruženja, ali niste u mogućnosti da se pomjerite, govorite ili reagujete nekoliko sekundi ili minuta. Neki ljudi također prijavljuju:

-Osjećaj pritiska na prsima ili kao da ih neko drži
-Poteškoće s disanjem
-Osjećaj prisustva neke zle sile u sobi
-Zastrašujuće halucinacije (vizualne, slušne ili taktilne)

Iako naučnici još uvijek ne razumiju u potpunosti zašto se paraliza sna dešava, poznato je da neki faktori mogu povećati rizik, uključujući nedostatak sna, spavanje na leđima, neredovan raspored spavanja i određene mentalne poremećaje.

Da li je paraliza sna opasna?
Iako paraliza sna može biti izuzetno zastrašujuća, sama po sebi nije opasna. To je prirodni dio ciklusa spavanja i ne uzrokuje nikakvu fizičku štetu. Međutim, učestale epizode mogu biti znak poremećaja spavanja i mogu rezultirati strahom od spavanja i dnevnim umorom.

Dakle, šta možete učiniti ako vi ili neko koga poznajete patite od paralize sna? Evo nekoliko savjeta:

1. Ostanite smireni
U trenutku paralize, prirodna reakcija je borba ili panika. Međutim, to će samo pogoršati iskustvo. Umjesto toga, pokušajte ostati smireni i podsjetite sebe da je to privremeno stanje i da će uskoro proći. Fokusirajte se na to da održite pozitivne misli.

2. Pokušajte se pomjeriti
Iako je većina vašeg tijela paralizirana, ponekad možete uspjeti izvesti male pokrete poput micanja prstom ili nožnim prstom. Ovi mali pokreti mogu biti dovoljni da prekinu paralizu.

3. Kontrolišite disanje
Fokusiranje na disanje može pomoći u smirivanju i okončavanju epizode paralize sna. Pokušajte udisati polako i duboko, koristeći dijafragmu. Ovo ne samo da pomaže u kontrolisanju panike, već može i signalizirati vašem tijelu da se probudi.

4. Tražite pomoć partnera
Ako dijelite krevet s nekim, upoznajte ih sa svojim iskustvima paralize sna i zamolite ih za pomoć. Oni mogu pratiti znakove vaše paralize, poput nepravilnog disanja, i nježno vas protresti da vas probude.

5. Oslonite se na svoju duhovnost
Za mnoge ljude, prizivanje utješne duhovne figure ili ponavljanje molitvi ili mantri može donijeti smirenje tokom paralize sna. Bez obzira na vaša vjerska uvjerenja, fokusiranje na nešto pozitivno i osnažujuće može pomoći.

6. Stvorite zdravu rutinu spavanja
Održavanje pravilne higijene spavanja može pomoći u sprečavanju epizoda paralize sna. Nastojte buditi se i ići na spavanje u isto vrijeme svaki dan, stvorite opuštajuću rutinu prije spavanja i izbjegavajte spavanje na leđima. Također, izbjegavajte nedostatak sna i korištenje elektronskih uređaja neposredno prije spavanja.

7. Potražite stručnu pomoć
Ako paralizu sna doživljavate redovno i ona utiče na kvalitet vašeg života, razmislite o razgovoru sa liječnikom ili stručnjakom za spavanje. Oni mogu provjeriti eventualne poremećaje spavanja i predložiti tretmane.

Iako paraliza sna može izgledati zastrašujuće, važno je zapamtiti da je to prirodno stanje koje nije štetno samo po sebi. Sa pravim alatima i strategijama, moguće je naučiti kontrolisati iskustvo i spriječiti njeno učestalo pojavljivanje.

Ako vi ili neko koga poznajete patite od ovog stanja, imajte na umu da niste sami i da postoje načini da ga prevladate. Uz malo strpljenja i istrajnosti, paraliza sna ne mora kontrolisati vaš život – vi možete preuzeti kontrolu nad njom.

(N1)

Ne propustite