Fotografija podrške Rafahu koju su podijelili milioni korisnika Instagrama

Aktuelno
Fotografija podrške Rafahu koju su podijelili milioni korisnika Instagrama

Ako ste korisnik društvene mreže Instagram, ovu ste sliku vjerovanto vidjeli više puta proteklih dana: uredne linije šatora koji se protežu u daljinu na prašnjavom tlu, bijele strukture u sredini na kojima piše: “Sve oči su uprte u Rafah” (All eyes on Rafah).


Na Instagramu, poziv na akciju za dijeljenje slike također prati broj korisnika koji su je dodali u svoje ‘storyje’: više od 37 miliona njih od srijede ujutro.

U nedjelju je izraelski napad na grad Rafah na jugu Pojasa Gaze pogodio područje u kojem su smješteni raseljeni Palestinci, zapalivši njihove šatore.

Najmanje 45 osoba je poginulo, a snimka koju je potvrdio Sky News pokazuje brojna tijela kako se izvlače iz ruševina uništenih zgrada. Na jednom videu može se vidjeti kako muškarac nosi tijelo obezglavljenog djeteta.

Incident je ponovno probudio podršku Palestincima na društvenim mrežama, između ostalog sa slikom s natpisom “Sve oči su uprte u Rafah”, koju su podijelile slavne osobe, uključujući zvijezdu Bridgertona Nicolu Coughlan, kantautoricu Kehlani i jednog od najboljih indijskih glumaca, Varuna Dhawana.

Drugi, uključujući pop zvijezdu Dua Lipu, podijelili su različite postove, uključujući riječi “Sve oči su uprte u Rafah”.

Čini se da je izraz potekao od Rika Peeperkorna, predstavnika Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u Gazi i na Zapadnoj obali.

Dok se Gaza pripremala za produženje izraelske kopnene invazije u veljači, izjavio je: “Sve su oči su uprte u Rafah”.

Slika je jedno od prvih umjetničkih djela viralnih aktivista koje je stvorila umjetna inteligencija.

Marc Owen Jones, stručnjak za dezinformacije i vanredni profesor studija Bliskog istoka na katarskom sveučilištu Hamad Bin Khalifa, rekao je američkom partneru Sky Newsa NBC Newsu da slika “definitivno izgleda” kao da je generirana umjetnom inteligencijom.

Među znakovima da je sliku generirala umjetna inteligencija su da ne izgleda fotorealistično, uključuje neobične sjene, a šatorski kamp na slici je neprirodno raširen i simetričan – znak ponavljanja uzoraka koji je uobičajen u generaciji umjetne inteligencije.

Iako je slika postala viralna, fotografije i videozapisi koji prikazuju napade i njihove posljedice često su skriveni iza upozorenja o osjetljivom sadržaju na društvenim mrežama.

Aktivisti su postavili pitanje zašto se prikazuje umjetna slika, umjesto snimke koja prikazuje stvarnost na terenu u Gazi.

Matt Navarra, konzultant za društvene medije i analitičar industrije, rekao je za NBC News da bi slika mogla biti način da aktivisti podijele svoju poruku dok igraju po pravilima platformi društvenih medija.

Stavljanjem teksta u same slike mogu izbjeći moderiranje otkrivanja ključnih riječi koje se primjenjuje na opise slika, rekao je.

“Moguće je da se zaobilazi dio automatizirane moderacije na platformi, jer je to slika koju je generirala umjetna inteligencija i nema ništa što bi bilo opasno ili kontroverzno”, rekao je.

(N1)

Ne propustite