Nakon vandalizma u Sarajevu, oglasio se imam Velić: Sramota i bezobrazluk. Šta je sljedeće?

Aktuelno
Nakon vandalizma u Sarajevu, oglasio se imam Velić: Sramota i bezobrazluk. Šta je sljedeće?

U naselju Bistrik u Sarajevu vandali su jutros išarali turbe "Sedam braće". Na zidovima turbeta je na nekoliko mjesta ispisano "Širk" što se po islamskom značenju smatra svako pripisivanje Bogu sudruga.

Ovo je na svom zvaničnom Facebook profilu prokomentirao i imam Muhamed Velić.

“Vandali su sprejom išarali jednu od znamentiosti Staroga Grada – Sarajevo, naravno, ostavili su pseudočistunci i poruku! Ovo što su uradili je vandalizam i nikakvo Bogu drago djelo, jer ovo mjesto koje su napali i vandalizirali je mjesto sadake (gdje se sadaka daje), a ne mjesto molitve.

Sadaka se u ime Boga može dati bilo gdje, pa i na ovome mjestu, naravno, a širk može biti i u haremu Kabe ako se neko moli i traži pomoć od nekoga drugoga mimo Allaha Jedinoga. Sramota i bezobrazluk! I pitanje je šta je sljedeće! Allah da sačuva!”, naveo je Velić.

Nastanak turbeta “Sedam braće” veže se za daleku 1463. godinu i dolazak Osmanlija i sultana Mehmeda Fatiha u Sarajevo. U turbetu su ukopani ljudi za koje bi se moglo reći da su braća po nesreći. Sva sedmorica pogubljeni su na isti način – bili su nevini.

Ne propustite