Hrvatsko more na prvom mjestu po kvaliteti vode za kupanje na obali

Zanimljivosti
Hrvatsko more na prvom mjestu po kvaliteti vode za kupanje na obali

Kvaliteta vode za kupanje u Hrvatskoj i dalje je među najvišima u Evropi, a na prvom mjestu kada je riječ o obalnim kupalištima, pokazuje izvještaj koji je u utorak objavila Evropska komisija i Evropska agencija za okoliš.

Prema izvještaju s podacima za prošlu godinu, najveći udio izvrsnih voda za kupanje nalazi se u Grčkoj, Hrvatskoj, Kipru i Austriji.

Izvještaj obuhvata 27 država članica te Albaniju i Švicarsku.

Prema direktivi o vodi za kupanje, kvaliteta kupališnih voda procjenjuje se na temelju mikrobioloških podataka, a razvrstane su na vode loše, zadovoljavajuće, dobre i izvrsne kvalitete, prenosi Hina.

Kvaliteta obalnih voda za kupanje u Evropi općenito je bolja od kopnenih voda.

Od 936 kupališta testiranih 2023. godine u Hrvatskoj njih 905, odnosno 96,7 posto bilo je izvrsne kvalitete, 22 dobre i 5 zadovoljavajuće kvalitete. Nijedno nije bilo loše kvalitete.

Kada je riječ samo o obalnim kupalištima, Hrvatska je na prvom mjestu u Evropi, od 894 testiranih voda njih 886 bilo je izvrsne kvalitete, što je 99,1 posto.

Što se tiče kopnenih voda za kupanja, od 42 testirana kupališta, njih 19 imalo je vodu izvrsne kvalitete, odnosno 45,2 posto, 18 je bilo dobre kvalitete i tri zadovoljavajuće.

Ne propustite