Zašto povrede ne biste trebali ledirati i kako ih je najbolje tretirati

Porodica i zdravlje
Zašto povrede ne biste trebali ledirati i kako ih je najbolje tretirati

Koliko puta vam se desilo da ranu ili udarac na tijelu tretirate vrećicom leda, smrznutim graškom i tabletom protiv bolova kao prvu pomoć i način da izbjegnemo komplikacije? Stručnjaci tvrde da to ne biste trebali raditi.

Prema fizikalnim terapeutima s Medicinskog fakulteta Univerziteta Tufts, ovo je zapravo zastarjela metoda i vjerovatno usporava proces ozdravljenja, umjesto da mu pomaže.

Ako stvarno želite da vaše tijelo ozdravi, morate ga pustiti da iskusi dio te boli i upale.

Zašto ne bismo trebali ledirati povrede

Govoreći za Futurity, fizioterapeut Craig Wassinger pojasnio je kako led smanjuje protok krvi u tom području i smanjuje upalni proces u tkivima koja su povrijeđena.

“U tom slučaju, ono što radite je ograničavanje sposobnosti vašeg tijela da se samo izliječi kada stavljate led na akutnu mišićno-koštanu povredu. Istraživači zagovaraju da se u početku maknemo od lediranja jer ne želite ograničiti sposobnost svog tijela da samoozdravi”, dodao je.

Upala, iako je bolna, pomaže našem tjelesnom tkivu da se oporavi, ističe Wassinger.

Šta bismo trebali učiniti s povredama u prvim koracima
Još jedan fizioterapeut, Jeff Foucrier, objasnio je što trebamo učiniti u prvim trenucima nakon povrede.

”U neposrednom zbrinjavanju povreda mekog tkiva, postoji nova kratica koju su potaknuli stručnjaci: PEACE (mir) i LOVE (ljubav)”, pojašnjava i nastavlja:

“PEACE je skraćeno (na engleskom jeziku) za zaštitu, podizanje, izbjegavanje protuupalnih sredstava, kompresiju i edukaciju. MIR je ono što biste slijedili u početku, a LJUBAV bi došla nakon toga, što znači ljubav, optimizam—što govori o psihosocijalnoj komponenti povezanoj s iscjeljenjem—vaskularizacijom i tjelovježbom”.

Na kraju zaključuje: “Sve je usredotočeno na dopuštanje vašem tijelu da radi svoj posao”.

Ne propustite