Manjak vitamina A i pogrešna njega krivi su za ispucale usne

Zdrav život
Manjak vitamina A i pogrešna njega krivi su za ispucale usne
Dehidracija, stres i manjak vitamina B krivci su za ispucale usne, ali suha koža može biti posljedica korištenja ruževa na bazi mentola ili balzama s petrolejom

Ispucala koža usana može biti posljedica nedostatka vitamina A, dok je za oštećene kutevi usana kriv manjak vitamina B u organizmu. Slično djelovanje imaju dehidracija i stres, odnosno grickanje i lickanje usana. Slina brzo isparava, a s njome i sva vlaga zbog čega se usne isušuju.  

Agresivne paste za zube isušuju
Osim manjka vitamina, vjetar i niske temperature glavni su neprijatelji usana. One se zbog toga lako isušuju, a oštetiti ih može i nepravilna njega. Korištenje agresivnih pasta za zube može nadražiti osjetljivu kožu usana. Najbolje je izbjegavati one na bazi natrijevog lauril sulfata, prenosi 24sata. 

Ulje jojobe i vitamin E liječe rane
Balzame na bazi petroleja i vazelina preporučuje se izbjegavati jer isušuju. Pa tako što više balzama nanosite to usnice više pucaju, a vi postajete sve ovisniji o svom balzamu. 
Birajte balzame na bazi prirodnih ulja, kao što je maslinovo ulje i ulje jojobe, bogate vitaminom E i prirodnim voćnim ekstraktima koji smiruju kožu i pomažu joj da zacijeli. 

Oprezno s ruževima
Ruževe na bazi propil galata treba izbjegavati jer isušuju, slično kao i oni na bazi mentola. Mentol trenutno povećava usne, ali skida svu vlagu s njih. Usne nemaju žlijezde lojnice zbog čega se ne mogu podmazati i brzo se isušuju. Preporučuje se koristiti ruževe bez umjetnih dodataka. 

Ne propustite