ŠOKANTAN SNIMAK: Čovjek skočio sa broda među kitove ubice - pogledajte kako je prošao

Zanimljivosti
ŠOKANTAN SNIMAK: Čovjek skočio sa broda među kitove ubice - pogledajte kako je prošao

Video snimak koja prikazuje trenutak kada je čovjek s Novog Zelanda skočio u vodu pored orke naišla je na oštre osude javnosti.

Na snimku se vidi kako čovjek stoji na brodu prije nego što skoči u more i udari u vodu pored orke, pri čemu su vlasti zaključile da je namjerno pokušao doći u kontakt s tom životinjom. Incident se dogodio u februaru, dok je čovjek plovio uz obalu Devonporta u Aucklandu, a u blizini su plivali odrasli mužjak orke i mlado.

Novozelandski Odjel za zaštitu okoliša (DOC) objavio je snimku na Instagramu, zajedno s izjavom da je čovjek kažnjen s 340 eura (oko 665 KM) zbog svog ponašanja. Također su priopćili da su u vrijeme incidenta primali pozive od zabrinutih građana koji su javljali da se ljudi previše približavaju životinjama.

Jedan član javnosti dojavio je DOC-u o videu na kojem se vidi kako 50-godišnji muškarac skače u vodu blizu orki. U jednom trenutku na snimci, čovjek uzvikuje "Dotaknuo sam je", dok druge osobe na brodu pitaju je li susret snimljen, što je izazvalo smijeh i navijanje.

Govoreći o incidentu, glavni istraživač DOC-a Hayden Loper rekao je: "Video nas je zaista ostavio bez riječi. Osim početnog pokušaja da skoči na životinju, čovjek ostaje u vodi i ponovno pliva prema njoj u drugom pokušaju da je dotakne. Ovo je glupo ponašanje i pokazuje šokantan nedostatak brige za dobrobit orke. Veoma je neodgovorno. Orke su izuzetno snažne životinje, i ovo je zaista moglo završiti strašno – ili s ozlijeđenom orkom ili s čovjekom koji bi mogao biti povrijeđen od uznemirene životinje. Ovo je vrlo jasan prekršaj Zakona o zaštiti morskih sisavaca. Orke su klasificirane kao kitovi prema zakonima o zaštiti i ilegalno je plivati s kitovima ili uznemiravati ili maltretirati bilo koji morski sisavac."

Osoblje DOC-a istaklo je da su zabilježeni incidenti u kojima su divlje orke napale ljude, te da prijetnja ljudima koji se previše približe tim životinjama nije zanemariva. Iznenadni pokreti u blizini orki smatraju se posebno opasnima. Procjenjuje se da u vodama Novog Zelanda živi između 150 i 200 orki, a uznemiravanje brodovima predstavlja prijetnju njihovom blagostanju.

Prema Loperu, ovo je "treći put u posljednjih nekoliko godina" da su nekoga ulovili putem sadržaja podijeljenog na društvenim mrežama, javlja Klik.

Ne propustite