Čović: Genocid u Srebrenici se ne može osporiti, UN-ova rezolucija je izazvala krizu

Aktuelno
Čović: Genocid u Srebrenici se ne može osporiti, UN-ova rezolucija je izazvala krizu

PREDSJEDNIK HDZ-a BiH i stranaka Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović ocijenio je danas da je usvajanje UN-ove Rezolucije o Srebrenici izazvalo novu krizu i podjele u zemlji, ističući i da hrvatska strana ima jasan stav kako se u tome mjestu dogodio genocid koji se ne može osporavati.

"Nastavak je to različitih pogleda na posljednji rat, pa i zločina koji su se događali. Rezolucija je otvorila brojne prijepore i pitanja u zemlji", rekao je Čović gostujući u programu Radio televizije HercegBosne.

"Pokazalo se da BiH nema vanjsku politiku"
Pojasnio je da se usvajanjem dokumenta pred Općom skupštinom UN-a pokazalo da BiH nema vanjsku politiku jer su posve različito o tome pitanju nastupali članovi Predsjedništva BiH, ministar vanjskih poslova i članovi Vijeća ministara.

Opća skupština UN-a u četvrtak je usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, što su pozdravili bošnjački političari i predstavnici međunarodne zajednice, dok su pak srpski dužnosnici ponovno zanijekali da se dogodio genocid u Srebrenici. Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je i razdruživanje toga entiteta od BiH, no redom su mu vodeći diplomati i strani dužnosnici angažirani u BiH poručili kako bi takav potez vodio nestanku njegova entiteta.

Po Čovićevu sudu, Rezolucija o Srebrenici neće dovesti do pomirenja u Bosni i Hercegovini.

"Neće doći do pomirenja, nego će se otvoriti druga pitanja"
„Neće se doći do pomirenja, nego će se otvoriti druga pitanja. Pitanja secesije“, istaknuo je.

Za vodećeg hrvatskog političara genocid u Srebrenici u ljeto 1995. godine ne smije se nijekati.

„Što se tiče genocida u Srebrenici, mi smo se jasno očitovali, a ja svojim odlaskom tamo. Taj se dio ne može nikako danas osporavati“, rekao je Čović.

On smatra kako neće biti jednostavno izaći iz aktualne krize, no jedinu mogućnost za to vidi u dogovoru domaćih političara oko nastavka europskog puta zemlje.

Ne propustite