Vučić večeras o Rezoluciji o Srebrenici: "Suviše je teška tema da bi se govorilo o pobjedi"

Aktuelno
Vučić večeras o Rezoluciji o Srebrenici: "Suviše je teška tema da bi se govorilo o pobjedi"

Jučer je u Njujorku održana generalna skupština Ujedinjenih Nacija na kojoj je izglasan nacit Rezolucije o Srebrenici, kojom se utvrđuje 11. jul kao međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida. Za ovu rezoluciju glasalo je 84 zemlje, dok je protiv nje bilo 19 zemalja, a uzdržanih je bilo 68.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić gostuje večeras u emisiji "Prva tema", na televiziji Prva i govori o Rezoluciji.

- Suviše je teška tema da bi se govorilo o pobjedi. Ono što je izvjesno jeste da smo u gotovo nemogućim uslovima uspjeli da uradimo ono što je dobro za našu zemlju.

Mislim da postoji loše tumačenje u oba dijela Bosne i Hercegovine. Mi smo se suočili sa predlogom Njemačke, koje je ta zamlja najviše gurala, direktno protiv interesa srpskog naroda.

I najsnažnije je gurala Analena Berbok, direktno protiv vitalnih interesa srpskog naroda. I bez obzira na sve ja sam večeras zamolio Aleksandra Vulina da ne koristi argumentaciju koju je koristio, u vezi sa njenim porijeklom. Njemački mediji imaju pravo da rade šta hoće, mi moramo biti dostojanstveni i odgovorni. Mi smo se suočili sa najgorom olujom.

Protiv nas je bipo kolektivni Zapad, svi oni koji su u Evropskoj Uniji, kao i svi oni koji najjača brane EU iako sami nisu dio nje. Oni su očekivali da će to biti gotovo jednoglasno. Očekivali su da ćemo mi imati jedva 8 do 10 glasova protiv i do 30 uzdržanih i računali su da će tako još jednom pobedili Rusiju. Podcijenili su nas. Ljudi koji su izašli rekli su da će da apstiniraju. Stvarni odnos je bio 84 naspram 107. Ekvador su oni uveli, a od 191 koliko je imalo pravo glasa, 107 nije glasalo za. To je 43,5% onih članica UN koje su glasale za rezoluciju. To su namjestili, jedinstven je slučaj zašto je to išlo na glasanje tako.

- Hoću posebno da se zahvalim Viktoru Orbanu, hoću da se zahvalim velikom broju naroda. Protiv nas je bio kompletan Zapad i 57 članica arapske zajednice koje smo očekivali da će glasati za. Pogledajte rezultat. Rekao sam im u lice sve.

- Ja znam koji je ministar najjače evropske zemlje prijetio. Ja neću da vam kažem na ko je to, ko je natjerao Ukrajinu da promijeni stav. Ja sam htio u hotelskoj sobi da plačem od muke.

Ne propustite