Putin: Zelenski više nema legitimitet

Aktuelno
Putin: Zelenski više nema legitimitet

RUSKI predsjednik Vladimir Putin rekao je u petak da ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski nema legitimitet nakon isteka njegovog petogodišnjeg mandata te da bi to predstavljalo pravnu prepreku ako Rusija i Ukrajina nastave mirovne pregovore.

Budući da je Ukrajina još uvijek u ratu punog opsega, Zelenski se nije suočio s izborima, unatoč ovotjednom isteku petogodišnjeg mandata. Ukrajinski saveznici smatraju da je takva odluka ispravna s obzirom na ratne okolnosti.

Putin je spreman zaustaviti rat s dogovorenim prekidom vatre koji bi priznao trenutne linije bojnog polja, izvijestio je Reuters u petak, pozivajući se na četiri ruska izvora. Dodaje se da je Rusija spremna nastaviti s borbama ako Kijev i Zapad ne odgovore.

Putin: Zelenski više nema legitimitet
Putin je rekao da je status Zelenskog "problematičan" na konferenciji za novinare koju je prenosila državna televizija tijekom njegovog posjeta Bjelorusiji.

"S kim pregovarati? To nije retoričko pitanje... Legitimitet aktualnog šefa države je završen", rekao je.

Putin je rekao da će Zapad iskoristiti konferenciju o ratu u Švicarskoj kako bi podržao legitimitet Zelenskog, ali da su to "PR koraci bez pravne težine".

Putin otkrio na čemu bi se trebao temeljiti mir
Rekao je da se mir treba postići zdravim razumom, a ne ultimatumima. Prema Putinu, mir bi se trebao temeljiti na nacrtima dokumenata koji su razrađeni u prvim tjednima rata te na "današnjoj stvarnosti na terenu". Pritom se referirao na činjenicu da Rusija kontrolira gotovo 20 posto teritorija Ukrajine.

"Ako dođe do toga, morat ćemo znati s kim trebamo i možemo imati posla, kako bismo došli do potpisivanja pravno obvezujućih dokumenata. Moramo biti potpuno sigurni da imamo posla s legitimnim vlastima", rekao je.

Zelenski je ponovio da mir pod Putinovim uvjetima nije realan
Ukrajina i njezini zapadni saveznici vjerojatno će Putinove komentare shvatiti kao još jedan dokaz da nema stvarnu namjeru ući u mirovne pregovore, unatoč čestom izjavljivanju svoje spremnosti na pregovore.

Zelenski je ponovio da mir pod Putinovim uvjetima nije realan. Obećao je da će vratiti izgubljeni teritorij, uključujući Krim, koji je Rusija anektirala 2014. godine. Potpisao je dekret 2022. kojim su bilo kakvi razgovori s Putinom službeno proglašeni "nemogućima".

Ne propustite