Meteorolog Bakir Krajinović otkrio kakvo ljeto nas očekuje: "Kako stvari stoje..."

Vijesti
Meteorolog Bakir Krajinović otkrio kakvo ljeto nas očekuje: "Kako stvari stoje..."

Meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bosne i Hercegovine Bakir Krajinović je objavio kakve nas vremenske prilike očekuju u ljetnim mjesecima pred nama.

Krajinović je prvo objavio o broju ukupnih padavina do danas te šta nas u pogledu padavina očekuje u narednim periodu, prenosi N1.

“Ukupne padavine od početka 2024. godine do danas na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine je manja od prosjeka. To odstupanje najveće je na sjeveroistoku zemlje gdje je palo svega 60% u odnosu na prosjek. U ostalim krajevima palo je između 70 i 85% u odnosu na prosjek 1991-2020. godina. Na priloženom grafikonu odstupanja su data po stanicama. Kako stvari stoje i tokom tri ljetna mjeseca očekuje nas manje padavina u odnosu na referentne vrijednosti, i to na jugu i jugozapadu do 50% u ostalim krajevima do 75%. Biće ovo izazovna godina u pogledu vodnog bilansa”, napisao je on.

Podsjetio je na vremenske prilike za ljetni period koje su ranije objavljene.

“Uz informacije koje ukazuju da će sva tri mjeseca biti toplija od prosjeka očekivati je i dosta rizičnih situacija u pogledu svih hazarda koje smo iskusili u prošlosti”, napisao je Krajinović na Facebooku.

Ne propustite