EU: Izjave o secesiji će još više izolovati Dodika

Bosna i Hercegovina
EU: Izjave o secesiji će još više izolovati Dodika

Peter Stano, portparol Evropske unije, govorio je o jučerašnjem usvajanju rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini, ali i o nastavku secesionističkih prijetnji predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika.
Rekao je da su u zaključcima Vijeća Evrope države članice ponovile nedvosmislenu opredijeljenost za EU perspektivu BiH kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje.

- Ono što su države članice Evropske unije rekle je i da je Evropska unija zabrinuta zbog zakonodavstva i inicijativa u RS koje su u suprotnosti sa evropskim putem BiH, uključujući secesionističku retoriku i postupke koji dovode u pitanje ustavni poredak zemlje. Države članice su naglasile da je potrebno poštivati suverenitet, teritorijalni integritet i ustavni poredak BiH - naveo je.

Rekao je kako će secesionističke ideje ili akcije u tom pogledu samo više izolovati njihove aktere nego što su već izolovani, donijeće još više teškoća ljudima koji su taoci autora ovih ideja i akcija.

Reagovala je i Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

"Ne postoji pravni, činjenični ili racionalan osnov za pozive na "mirno razdruživanje" Bosne i Hercegovine. To ne vodi nigdje i kreira nedopustive strahove među građanima", poručili su.

Ne propustite