Sjećate li se “Vize za budućnost” ? Evo gdje su danas i šta rade glavni glumci

Show
Sjećate li se “Vize za budućnost” ? Evo gdje su danas i šta rade glavni glumci

“Viza za budućnost“, serija je koju nije potrebno posebno predstavljati, a koja na najbolji mogući način dočarava suštinu zajedničkog života tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini.

Viza za budućnost nas je još jednom podsjetila kako u našoj zemlji možda žive različiti narodi, ali su oni godinama povezani, naučeni živjeti jedni pored drugih i ne gledati na nametnute razlike.

Emitovanje je počelo sada već davne 2002., a posljednja epizoda prikazana je 2008. godine. Snimljeno je ukupno 206 epizoda kroz sedam sezona.

Radnja serije prati šestočlanu bošnjačku porodicu Husika, koja živi u jednom sarajevskom stanu, a koji je primorana napustiti zbog srpske porodice Golijanin koja se nakon završetka rata vratila u BiH iz Norveške. Međutim, tu i nastaje problem. Husike ni pod koju cijenu ne žele napustiti stan sve dok im se ne napravi novi, a s čime se ne slažu Golijani.

Sud nešto kasnije donosi odluku kako ove dvije porodice moraju živjeti skupa u ovom stanu. Nešto kasnije, pridružuje im se i Hrvat Hrvoje Uskok iz Hercegovine, a sve njih “nadgleda” opasni sarajevski momak Rile.

Zgode i nezgode u koje upadaju jedni drugi i treći godinama su zabavljale gledaoce širom naše države, a mi ćemo se sada prisjetiti aktera ove serije te gdje su danas i čime se bave.

Uloga Mubere pripal je pokojnoj Nadi Đurevskoj, svojevrsnoj legendi bh. glumišta.

Bračni par Husika glumili su Admir Glamočak (Suad) koji je i dan danas angažovan na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu kao profesor, te Meliha Fakić (Alma) koja radi u ansamblu Narodnog pozorišta Tuzla.

Jedan od najpopularnijih protagonista ove serije je Mirvad Kurić u ulozi Rileta.

Nešto kasnije u seriji pojavljuje se Enis Bešlagić u ulozi Zele, mladog i ambicioznog konobara koji za kratko vrijeme dospjeva u sarajevsku “gradsku raju” za kojom toliko žudi, a njegovu suprugu Hediju glumila je Dženita Imamović-Omerović, s kojom je svojevremeno objavio zajedničku fotografiju na društvenim mrežama.

Bešlagić je nakon ove serije doživio veliki uspon na glumačkom nebu, a upravo ga je ova serija “lansirala” i van granica naše zemlje. I Enis i Dženita ostali su u glumačkim vodama sve do danas.

Isto se može reći i za Miraja Grbića (advokat Spasić), koji svoju karijeru trenutno gradi u SAD.

Ne možemo a da se ne prisjetimo i legendarnog Ljubiše Samardžića (Milan Golijanin) Jasne Diklić (Danica), Emine Minke Muftić (Sena), Izudina Bajrovića (Miro), Amre Kapidžić (Belme Husika), Maje Ibrahimpašić (Nejra), Lejle Zvizdić (Merima), Ermina Sijamije (Saša), Drage Buke (Nero), Nermina Omića (Sejo) i mnogih drugi…

Popularna Mubera (Nada Đurevska) nažalost samo je jedna od mnogih likova ove serije koji su nas zauvijek napustili, a osim nje preminuli su i Žan Marlot (Hrvoje), Ljubiša Samardžić (Milan), Zoran Bečić (Oskar Prohaska), Sanja Burić (Dijana)…

Ne propustite