Ana Brnabić: Bit će mi teško sarađivati sa zemljama koje su bile sponzori i kosponzori Rezolucije

Region
Ana Brnabić: Bit će mi teško sarađivati sa zemljama koje su bile sponzori i kosponzori Rezolucije

Predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da će joj biti izuzetno teško sarađivati sa zemljama koje su bile sponzori i kosponzori Rezolucije o sjećanju na genocid u Srebrenici, koja je usvojena u četvrtak na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN), piše N1.

“Osjećat ću se mnogo bliža zemljama koje su glasale protiv ili su bile suzdržane, ili napustile salu. Nastavit ćemo da radimo sa našim partnerima, Evropska unija je u našem interesu, ali ću u svakom trenutku biti uz zemlje koje su bile uz nas”, rekla je Brnabić za RTS.

Zahvalila je Mađarskoj na podršci i tome što je glasala protiv, kao i Kipru, Grčkoj, Slovačkoj na suzdržanosti, a posebno je istakla primjer Monaka čiji su predstavnici izašli iz sale kada se glasalo.

“Veliko hvala Monaku. To je također pokazatelj jednog ogromnog integriteta”, rekla je Ana Brnabić i dodala “da je Rezolucija usvojena, ali da je njihova pobjeda Pirova”.

“Čitav svijet je video bahatost i arogantnost velikih sila. Napravili su pravila igre tako da može da se predloži rezolucija bez pitanja za zemlju na koju se odnosi, a to je Bosna i Hercegovina. BiH nije bila iza te rezolucije, već jedan član Predsjedništva”, tvrdi Brnabić.

Navela je i da su prema tim pravilima igre usvojili dokument sa 43 posto glasova “za” i više od 57 posto onih koji su bili suzdržani ili protiv.

“Prekršen je Dejtonski sporazum i mi ćemo biti uz naš narod u BiH. Sačekat ćemo nekoliko dana da vidimo šta će se dešavati. Ono što sada mogu da kažem da je ovo veliki faul zapadnih sila”, rekla je Ana Brnabić.

Prema njenim riječima, rezultat glasanja u Generalnoj skupštini UN poklapa se sa diplomatskim aktivnostima Srbije.

“Nismo željeli dozvoliti da se stigmatizuje naš narod. Više od dvije trećine svijeta nije glasalo za rezoluciju”, dodala je.

Navela je da i one zemlje koje su bile suzdržane predstavljaju jasan glas da nisu bile za rezoluciju.

“Ovo je veliki rezultat rada predsjednika i naše diplomatije. Srbija je pokazala kako se bori za svoje interese, svijet i principe međunarodnog prava”, poručila je Brnabić.

Podsjetimo, jučer je na sjednici Generalne skupštine UN-a usvojena Rezolucija o genocidu u Srebrenici za koju je glasala 171 zemlja. “Za” su bile 84 zemlje, 19 “protiv” i 68 “suzdržano”.

Ovom Rezolucijom je većina zemalja članica UN-a odlučila je da se 11. jul svake godine obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici. Rezolucijom o genocidu u Srebrenici 11. juli je odobren na isti način na koji je 27. januar određen za Dan sjećanja na holokaust, a 7. april kao Međunarodni dan razmišljanja o genocidu nad Tutsima 1994. u Ruandi.

Ne propustite