Spremaju li se nove sankcije SAD-a za čelnike HDZ-a BIH!?

Aktuelno
Spremaju li se nove sankcije SAD-a za čelnike HDZ-a BIH!?

Sjedinjene Američke Države spremaju nove sankcije za ljude oko predsjednika RS Milorada Dodika, a to je rečeno već i od američkih zvaničnika koji su bili u Sarajevu.

Poručio je ovo iz Washingtona viši savjetnik za globalnu sigurnost i diplomatiju Instituta za razvojni utjecaj, bivši bh. diplomat Adnan Hadrović.

- Svi oni koji na bilo koji način pomažu onima koji su na 'crnoj listi' će također biti pogođeni tako što će, najvjerovatnije, biti stavljeni na američku 'crnu listu' - kaže Hadrović za Fenu.

Međutim, naglašava Hadrović, nisu pred 'crnom listom' samo oni koji su oko Milorada Dodika.

- Bit će novih ljudi koji će biti izloženi sankcijama koji su, da tako kažem, unutar bošnjačkog i hrvatskog korpusa - rekao je.

Već odavno se u bh. javnosti špekuliše o mogućnosti da na listi sakcionisanih završi i lider HDZ-a Dragan Čović. U tom kontekstu, interesantno je posmatrati sve češće suprotstavljanje HDZ-ovih stavova politici SAD-a.

Posljednji u nizu je prijedlog HDZ-a da se donese zakon koji bi omogućio osobama s crne liste SAD-a da plate primaju u kešu.

Odmah su reagovali iz Ambasade SAD-a, te poručili da je takav prijedlog očigledno nastojanje da se izbjegne provođenje sankcija.

- Kao što je vršilac dužnosti pomoćnika ministra finansija SAD Morris istakla tokom svoje martovske posjete, Sjedinjene Države pomno prate takve aktivnosti. Podrška ovakvim aktivnostima i sankcionisanim subjektima povlači za sobom potencijalne posljedice, poruka je iz Ambasade.

Poručuju da će Sjedinjene Države koristiti sve raspoložive provedbene mehanizme za podršku režimu sankcija SAD i prevenciju koruptivnih, destabilizirajućih ili antidejtonskih aktivnosti.

Ne propustite