Jadranka Kosor: 'Možete vrijeđati, mrzitelji. Rezolucija o genocidu u Srebrenici je usvojena.'

Bosna i Hercegovina
Jadranka Kosor: 'Možete vrijeđati, mrzitelji. Rezolucija o genocidu u Srebrenici je usvojena.'

Bivša premijerka Republike Hrvatske Jadranka Kosor komentarisao je današnju odluku o usvajanju Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Kosor se oglasila na platformi X (nekadašnji Twitter), a u nastavku prenosimo njenu izjavu u cijelosti:

"Možete vrijeđati, mrzitelji. Rezolucija o genocidu u Srebrenici je usvojena. Hvala svima koji su glasom podržali", napisala je Jadranka Kosor.

Podsjedimo, na današnjoj sjednici Generalne skuštine UN-a se glasalo o prijedlogu da se, kroz rezoluciju, 11. juli proglasi "Međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida 1995. godine u Srebrenici". Generalna skupština UN-a usvojila Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Predlagači nacrta rezolucije o genocidu u Srebrenici početkom sedmice utvrdili su konačnu verziju tog dokumenta. Inicijatori predloženog teksta su bile Njemačka i Ruanda, dok je amandmane na nacrt podnijela Vlada Crne Gore.

Konačan nacrt rezolucije, u koju je portal Radiosarajevo.ba zahvaljujući Zlatku Lagumdžiji, ambasadoru Bosne i Hercegovine pri UN-u imao uvid, predviđa da 11. juli bude proglašen Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici, koji bi se obilježavao svake godine.

U nacrtu rezolucije, bez rezerve se osuđuju akcije koje veličaju osuđene za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid, uključujući i one odgovorne za genocid u Srebrenici.

Također, naglašava se važnost završetka procesa pronalaženja i identifikacije preostalih žrtava genocida u Srebrenici i njihovu dostojanstvenu sahranu i poziva na nastavak krivičnog gonjenja počinilaca genocida u Srebrenici.

Ne propustite