Majke Srebrenice nakon što je usvojena rezolucija o genocidu: 'Pobjeda istine i pravde!'

Bosna i Hercegovina
Majke Srebrenice nakon što je usvojena rezolucija o genocidu: 'Pobjeda istine i pravde!'

Majke Srebrenice komentarisali je u četvrtak, 23. maja, odluku o usvajanju rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Njihovu izjavu sa X.com prenosimo u cijelosti:

"Pobjeda istine i pravde! Rezolucija je usvojena.

Nećemo zaboraviti prijatelje koji su nas podržali, ali ni one druge. Počinjemo izgradnju stuba srama u Potočarima.

Ovo je pomirenje, hvala Vam susjedi! (Misleći na Crnu Goru, Hrvatsku, Sjevernu Makedoniju, Sloveniju i Albaniju)

Antigua i Barbuda, Bjelorusija, Kina, Komoros, Kuba, Sjeverna Koreja, Kongo, Dominika, Eritreja, Eswatini, Grenada, Mađarska, Mali, Nauru, Nikaragva, Rusija, Sao Tome i Principe, Srbija i Sirija. Demokratske države.", navode u saopćenju Majke Srebrenice.

Podsjetimo, na današnjoj sjednici Generalne skuštine UN-a se glasalo o prijedlogu da se, kroz Rezoluciju, 11. juli proglasi "Međunarodnim danom sjećanja i obilježavanja genocida 1995. godine u Srebrenici".

Predlagači nacrta Rezolucije o genocidu u Srebrenici početkom sedmice utvrdili su konačnu verziju tog dokumenta. Inicijatori predloženog teksta su bile Njemačka i Ruanda, dok je amandmane na nacrt podnijela Vlada Crne Gore.

Konačan nacrt rezolucije, u koju je portal Radiosarajevo.ba zahvaljujući Zlatku Lagumdžiji, ambasadoru Bosne i Hercegovine pri UN-u imao uvid, predviđa da 11. juli bude proglašen Međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici, koji bi se obilježavao svake godine.

U nacrtu rezolucije, bez rezerve se osuđuju akcije koje veličaju osuđene za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid, uključujući i one odgovorne za genocid u Srebrenici.

Također, naglašava se važnost završetka procesa pronalaženja i identifikacije preostalih žrtava genocida u Srebrenici i njihovu dostojanstvenu sahranu i poziva na nastavak krivičnog gonjenja počinilaca genocida u Srebrenici.

Ne propustite