Atentator na Fica: Nisam htio da ga ubijem, samo da ga povrijedim

Svijet
Atentator na Fica: Nisam htio da ga ubijem, samo da ga povrijedim

Atentator na slovačkog premijera Roberta Fica Juraj Cintula priznao je da je 15. maja pucao na premijera i naneo mu teške povrede, međutim, tvrdi da nije pokušao da ga ubije i naglasio da je kao dobar strijelac nišanio tako da mu ne ugrozi život, javljaju danas slovački mediji.

Slovačka privatna informativna televizija TA3 objavila je danas obrazloženje rješenja kojim je sud u subotu Cintuli odredio pritvor u kome stoji da je Cintula rekao da se kaje i premijeru se izvinio za to što je ugrozio njegov život pošto je u njega ispalio najmanje četiri metka.

„Shvata da je postupio na nedopustiv način, da nije trebalo da povrijedi oštećeno lice. Bolje da mu je predao knjigu koju je za njega pripremio. Niko drugi nije znao šta planira“, stoji u obrazloženju rješenja Specijalnog krivičnog suda u Pezinoku.

Napadač na premijera kazao je da je odlučio da ode u mjesto Handlova dva dana ranije, kada je saznao iz medija da će tu zasjedati slovačka vlada, sa čijom politikom se ne slaže jer se ponaša kao Juda prema Evropskoj uniji i Ukrajini, što međutim nije izjavio pred sudom, već tokom saslušanja odmah posle atentata, u stanju šoka i bez prisustva advokata.

Policiji je tokom saslušanja rekao da je htio premijera samo da povrijedi tako da mora da ode sa funkcije, kao i da umije da puca, tako da, da je htio da ga ubije, on bio bi mrtav, a pazio je da ne povrijedi nikog u grupi Ficovih pristalica, koje je premijer prišao da pozdravi kada je Cintula na njega pucao.

Slovačka policija prvih dana posle atentata govorila je o jedinoj verziji istrage, o usamljenom strijelcu, ali kasnije je počela da uzima u obzir i verziju da je imao saučesnike, na šta je policiju navelo to što je neko izbrisao istoriju na Cintulinom profilu na Fejsbuku, a kasnije je ta društvena mreža izbrisala njegov profil i o tome obavijestila slovačke vlasti, prenosi Beta.

Malo poznati pjesnik, simpatizer nespojivih pokreta i ideja, čovjek koji je pokušao bez uspjeha da osnuje Pokret protiv nasilja, a istovremeno se divio i sastajao sa aktivistima ekstremističke nelegalne desničarske poluvojne organizacije Slovački branitelji, proruske i bliske ruskim bajkerima Noćni vukovi, Juraj Cintula je hvalio dvojicu slovačkih masovnih ubica, a jednog pravdao jer je ubijao Rome, Ficu je htio da preda svoju knjigu „Poruka žrtve“, na kojoj je napisao i posvetu.

Fico je u atentatu zadobio teške povrede stomaka, uz prostrelne rane udova, hitno je prevezen u kritičnom stanju u bolnicu u Banskoj Bistrici i dva puta operisan, da bi se tek poslije vikenda njegovo stanje stabilizovalo, tako da ljekari mogu da saopšte da više nije u životnoj opasnosti, premda prevoz u bolnicu u Bratislavi još ne dolazi u obzir.

Juraj Cintula okrivljen je za pokušaj ubistva s predumišljajem motivisan osvetom štićenom licu, za šta po slovačkim zakonima prijeti kazna od 25 godina zatvora ili doživotna kazna, ali tužilaštvo je najavilo da će možda to krivično djelo prekvalifikovati na teroristički čin, za šta bi mu onda prijetila doživotna kazna zatvora.

Ne propustite