UN primoran da zaustavi distribuciju hrane u gradu Rafah

Svijet
UN primoran da zaustavi distribuciju hrane u gradu Rafah

Distribucija hrane u južnom gradu Rafahu u Gazi je obustavljena zbog nedostatka zaliha i nesigurnosti, saopštava UN.

Agencija UN-a za palestinske izbjeglice, UNRWA, upozorila je da su njen distribucijski centar i skladište Svjetskog programa za hranu sada nedostupni zbog kontinuirane vojne akcije Izraela protiv Hamasa u istočnom Rafahu.

Procjenjuje se da je 810.000 ljudi potražilo utočište u Rafahu pobjeglo od početka izraelske operacije 6. maja.

UNRWA je također saopštila da njeni zdravstveni centri nisu dobili nikakve medicinske zalihe u posljednjih 10 dana.

 
 

Ova vijest je objavljena dok SAD tvrde da ne vjeruju da je ijedan od 569 tona hrane i druge pomoći koja je ušla u Gazu preko novoizgrađenog plutajućeg pristaništa distribuirana Palestincima od strane humanitarnih organizacija.

U subotu, mase Palestinaca očajnih za hranom presrele su nekoliko kamiona WFP-a koji su prevozili pomoć s pristaništa u skladište u centralnom gradu Deir al-Balah, što je navelo agenciju da obustavi isporuke.

WFP je saopštio da je distribucija pauzirana dok UN planira nove rute kako bi izbjegli gužve.

U međuvremenu, šef Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) upozorio je da je najveća djelomično funkcionalna bolnica u sjevernoj Gazi pogođena četiri puta u utorak 21. maja, dok se bitke između izraelskih snaga i palestinskih oružanih grupa odvijaju u obližnjem području Jabalia, objavio je BBC.

Izraelska vojska je saopštila da pregledava izvještaje medicinskog osoblja u bolnici Kamal Adwan u Beit Lahiji da je njen hitni odjel pogođen izraelskim raketama, što ih je natjeralo da pacijente na bolničkim krevetima iznesu na ulicu ispred bolnice.

WHO je također saopštio da je bolnica al-Awda u Jabalii pod opsadom od nedjelje, 19. maja sa desetinama osoblja, pacijenata i osoba koje ih prate zarobljenim unutra.

Ne propustite