Na hiljade Iranaca se okupilo u Teheranu na ispraćaju predsjednika Raisija

Svijet
Na hiljade Iranaca se okupilo u Teheranu na ispraćaju predsjednika Raisija

Mnoštvo ljudi okupilo se danas u središtu Teherana kako bi odali posljednju počast iranskom predsjedniku Ebrahimu Raisiju, poginulom u nedjelju u padu helikoptera. Vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei predvodio je molitve tijekom ceremonije oproštaja za pokojnog predsjednika i još sedam osoba, uključujući ministra vanjskih poslova Hoseina Amir-Abdolahiana, koji su poginuli u nesreći, piše Hina.

Najviša vlast Islamske Republike poklonila se pred osam lijesova prekrivenih iranskom zeleno-bijelo-crvenom zastavom koji su postavljeni jedan do drugog na Sveučilištu u Teheranu. Vrhovni vođa bio je okružen vodećim šijitskim svećenstvom, članovima vlade uključujući privremenog predsjednika Mohamada Mokhbera, te najvišim pripadnicima vojske i Revolucionarne garde.

Stanovnici primili poruke: Dođite na pogreb mučenika

Nazočni su bili i politički vođa palestinskog islamističkog pokreta Hamas, Ismaïl Hanijeh i broj dva libanonskog Hezbolaha, Naim Kasem. Nekoliko stranih država, poput Rusije, Turske i Iraka, najavile su da će biti zastupljene na sprovodu, ali ne na razini šefova država.

Mašući portretima pokojnog predsjednika i iranskim zastavama deseci tisuća Iranaca okupili su se u središtu Teherana kako bi odali posljednju počast poginulome iranskom predsjedniku. Srijeda je proglašena državnim praznikom i stanovnici Teherana su na svoje telefone primili poruke u kojima su ih pozivali da "dođu na pogreb mučenika".

Vlasti su proglasile petodnevnu žalost u cijeloj zemlji, dok se priprema proces zamjene za Raisija, koji je predsjedao Iranom od 2021. Jedan od zadataka privremenog predsjednika Mohamada Mohbera (68) je priprema za predsjedničke izbore koji će se održati 28. lipnja.

Ispraćaj traje do četvrtka

Ispraćaj, za koji je predviđeno da traje do četvrtka, započeo je jučer u Tabrizu, velikom sjeverozapadnom gradu u blizini kojeg se dogodila nesreća. Raisi će biti pokopan sutra u Mashadu (sjeveroistočni dio zemlje), njegovom rodnom gradu.

Iranski predsjednik poginuo je u padu helikoptera koji ga je u nedjelju prebacio u Tabriz nakon što je sa svojim azerbajdžanskim kolegom Ilhamom Alievom prisustvovao zajedničkom otvaranju brane na njihovoj zajedničkoj granici. Među žrtvama je i guverner iranske pokrajine Istočni Azerbajdžan.

Ultrakonzervativni Ebrahim Raisi smatran je jednim od favorita za nasljednika ajatolaha Alija Khameneija, koji ima 85 godina. Tijekom svog predsjedničkog mandata suočio se s prosvjednim pokretom 2022., gospodarskom krizom pogoršanom američkim sankcijama i pogoršanjem napetosti sa zakletim neprijateljem Izraelom.

Ne propustite