Rusi počeli vojne vježbe s nuklearnim oružjem: “To je upozorenje Zapadu…”

Aktuelno
Rusi počeli vojne vježbe s nuklearnim oružjem: “To je upozorenje Zapadu…”

Ruske snage započele su prvu fazu vježbi koje uključuju "praktičnu obuku za pripremu i upotrebu nestrateškog nuklearnog oružja", priopćilo je rusko Ministarstvo obrane.

Predsjednik Vladimir Putin naredio je vježbe ranije ovog mjeseca. Moskva ih je povezala s onim što naziva “militantnim izjavama” zapadnih dužnosnika za koje je rekla da predstavljaju sigurnosnu prijetnju Rusiji, piše Hina.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova citiralo je komentare francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji je iznio mogućnost slanja europskih snaga u borbu protiv Rusije u Ukrajini te britanskog ministra vanjskih poslova Davida Camerona koji je rekao da Ukrajina ima pravo koristiti oružje koje je osigurao London za napade na ciljeve u Rusiji.

Sigurnosni analitičari kažu da je vježba Putinovo upozorenju Zapadu da se ne uključuje dublje u rat u Ukrajini kojoj je dostavio oružje i obavještajne podatke, ali se suzdržao od slanja vojnika. Ministarstvo obrane priopćilo je da je prva faza vježbe uključivala projektile Iskander i Kinzhal.

Vježbe se odvijaju u ruskom južnom vojnom okrugu uz ukrajinsku granicu i dijelovima Ukrajine pod kontrolom Rusije. Bjelorusija, gdje je Rusija prošle godine rasporedila taktičko nuklearno naoružanje, također će biti uključena u vježbe, rekle su dvije zemlje.

Taktičko ili nestrateško nuklearno oružje manje je moćno od strateškog oružja dizajniranog za brisanje cijelih neprijateljskih gradova, ali svejedno ima golem razorni potencijal.

Ne propustite