Sjednica Vlade RS umjesto u Srebrenici biće održana u Bratuncu

Bosna i Hercegovina
Sjednica Vlade RS umjesto u Srebrenici biće održana u Bratuncu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je "poziv Srbima da ignorišu" temu razmatranja UN rezolucije o genocidu u Srebrenici koju je nazvao "muslimanskim hirom", kako oslovljava Bošnjake s ciljem da umanji njihovu konstitutivnost koja im je data Usatvom BiH. Poručio je i da je lokacija održavanja sjednica na dan razmatranja UN rezolucije, a koja je je trebala biti održana u Srebrenici, promijenjena.

Naveo je kako to nije bila odluka niti jednog organa Bosne i Hercegovine već “unilateralni krivični čin Lagumdžije, Bećirovića i drugih”. Ponovio je prijetnje o raspadu Bosne i Hercegovine.

“To će dovesti do ubrzanijeg stepena raspada Bosne i Hercegovine nego što oni misle. Ovo će se riješiti tako što će Republika Srpska ojačati svoju autonomiju i prihvatati politike koje su u njenom interesu. Naši stavovi nisu upereni protiv muslimana niti protiv žrtava. I ja sam bio u Potočarima i položio vijenac, smatram da te žrtve zaslužuju pažnju, ali zaslužuju i srpske nacionalne žrtve, ubijene su jer su Srbi. Nismo imali primjer da je neko od Bošnjaka došao u Bratunaci i položio civjeće”, rekao je Dodik.

Potom je rekao da će u četvrtak biti sjednica Vlade RS u Bratuncu, a ne kako je ranije najavljivano u Srebrenici.

“Obratili smo se Centru (Memorijalni centar Srebrenica, op.a.) u Potočarima da omogući da delegacije Vlade RS i u Potočarima položi vijenac i nakon toga održimo sjednicu Vlade u Srebrenici ,još nismo dobili odgovor. Oni misle da je to provokacija, to nije provokacija”, rekao je Dodik.

Potom je negirao presude sudova o genocidu u kojima se pojedinci terete za genocid, kao i sam genocid pozivajući se na izraelsku komisiju.

Podsjetimo, na današnjem sastanku koalicije RS predvođene SNSD-om odlučeno je da će izaći na izbore po pravilima koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt, iako su ranije najavljivali da to neće učiniti i da će tražiti odgađanje izbora do stupanja na snagu Izbornog zakona RS. Za sve krive opoziciju u RS.

Ne propustite