Prve žrtve ove sezone na Mount Everestu

Svijet
Prve žrtve ove sezone na Mount Everestu

Spasioci su pronašli tijelo drugog mongolskog penjača koji je nestao na Mount Everestu, rekli su u nedjelju organizatori ekspedicije, potvrđujući drugu smrt na najvišem vrhu svijeta ove sezone ekspedicije na Everest.

Pedesettrogodišnji Usukhjargal Tsedendamba i 31-godišnji Purevsuren Lkhagvajav posljednji su put kontaktirani u nedjelju navečer iz baznog logora 4, koji se nalazi manje od kilometra ispod vrha.

Tsedendambajevo tijelo pronađeno je u petak ujutro na nadmorskoj visini od 8600 metara nakon nekoliko dana potrage i spašavanja otežanih lošim vremenom.

- Drugo tijelo također je pronađeno u petak, ali je bila potrebna provjera. U nedjelju smo potvrdili da se radi o nestalom mongolskom penjaču - rekao je za francusku novinsku agenciju AFP Pemba Sherpa iz 8k Expeditions, koji je organizirao dozvolu za penjanje i boravak u baznom logoru.

Lkhagvajavovo tijelo tada je pronađeno blizu područja zvanog Balkon. To je mala platforma na nadmorskoj visini od oko 8400 metara.

Sherpa je rekao da su se dvojica muškaraca penjala bez pomoći vodiča i da je njihov dvosmjerni radio pronađen u njihovom šatoru.

Mongoslki par zadnji put je viđen prošlog ponedjeljka kada su bili na putu prema vrhu Everesta.

Nepalske vlasti ove su godine izdale više od 900 dozvola za penjanje, uključujući 419 za Everest, prikupivši više od 4,6 miliona eura samo u naknadama za licence.

Otprilike 80 penjača već je stiglo do vrha Everesta visokog 8849 metara nakon što je tim za učvršćivanje užadi stigao do vrha prošlog mjeseca.

Dvoje penjača poginulo je ove godine na obližnjem Makaluu, petom najvišem vrhu svijeta.

Francuski penjač Johnny Saliba preminuo je prošle sedmice na visini od 8120 metara dok se penjao na vrh. Prošle sedmice je 53-godišnji nepalski vodič umro na istom vrhu dok se spuštao s vrha.

Ne propustite