Amal Clooney podržava odluku ICC-a oko naloga za hapšenje

Svijet
Amal Clooney podržava odluku ICC-a oko naloga za hapšenje

Odvjetnica za ljudska prava Amal Clooney jedna je od skupine pravnih stručnjaka koji su savjetovali tužitelja Međunarodnog kaznenog suda (ICC) da zatraži naloge za hapšenje protiv najviših čelnika Izraela i Hamasa.

Panel je sazvao tužitelj ICC-a Karim Khan i dobio zadatak da pregleda dokaze i pravnu analizu na kojima se temelji njegov zahtjev za izdavanje naloga protiv trojice vođa Hamasa i dvojice izraelskih političara, uključujući premijera Benjamina Netanyahua.

U ponedjeljak je izdao detaljno pravno izvješće u kojem se navodi da je vijeće pronašlo "razumne razloge za vjerovanje" da su pojedinci navedeni u uhidbenim nalozima počinili ratne zločine ili zločine protiv čovječnosti.

Clooney, koja je zastupala žrtve masovnih zločina, suočila se s internetskim kritikama prije svoje objave jer nije govorila o izraelskoj opsadi Gaze. U izjavi koju je u ponedjeljak podijelila na svojoj web stranici Zaklade Clooney za pravdu, objasnila je kako se našla da savjetuje Khana.

“Prije više od četiri mjeseca, tužitelj Međunarodnog kaznenog suda zamolio me da mu pomognem u procjeni dokaza o sumnji za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u Izraelu i Gazi”, stoji u priopćenju. "Složila sam se i pridružila se komisiji međunarodnih pravnih stručnjaka da preuzmu ovaj zadatak."

Rekla je da su nalazi panela "jednoglasni" unatoč njihovom različitom porijeklu.

“Služila sam u ovoj komisiji jer vjerujem u vladavinu prava i potrebu zaštite života civila. Zakon koji štiti civile u ratu razvijen je prije više od 100 godina i primjenjuje se u svakoj zemlji svijeta bez obzira na razloge sukoba”, rekala je Clooney.

(CNN, prevod Novi.ba)

Ne propustite