Idete u toalet odmah nakon kafe? Doktori konačno objasnili zašto

Porodica i zdravlje
Idete u toalet odmah nakon kafe? Doktori konačno objasnili zašto

Naučnici sa Univerziteta u Teksasu sproveli su istraživanje upravo na ovu temu. Oni su tokom svog istraživanja tri dana pacovima davali kafu koja je uspjela da poveća pokretljivost mišića crijeva i to nezavisno od doze kofeina, piše Stil.

“Pacovima se nakon tri dana konzumiranja kafe povećala pokretljivost mišića tankog crijeva. To znači da su pacovi, baš kao i ljudi, nakon kafe morali da obave veliku nuždu. Zanimljivo je da su ovi efekti nezavisni od kofeina, jer je slično na njihovu probavu delovala i beskofeinska kafa” - rekao je vodeći autor studije Šuan Ženg Ši za britanski “Mirror”.

Pretpostavlja se da su za laksativno djelovanje kafe zaslužna njena kisela svojstva. Pretpostavka je da viši nivoi želudačne kiseline, koja nastaje zahvaljujući hlorogenoj kiselini iz kafe, aktivira rad probavnog sistema.

Dakle kada vas idući put kafa natjera da posetite WC, budite uvjereni da je do kafe i da je sa vašim zdravljem sve u redu.

Mnogi se pitaju da li je kafa zdrava za naš organizam, pitanje je koje stručnjaci često postavljaju. Naravno da pruža brojne pogodnosti organizmu, ali postoje ipak neke stvari na koje morate obratiti pažnju.

Kafa je bitan antioksidans. Šoljica čiste crne kafe u praznom želucu podstičke stvaranje želudačne kiseline što nikako ne odgovara ljudima sa gastritisom.

Ne propustite