Saharski pijesak, kiša, pljuskovi i grmljavina: Evo kada bi se moglo razvedriti

Bosna i Hercegovina
Saharski pijesak, kiša, pljuskovi i grmljavina: Evo kada bi se moglo razvedriti

I dalje u polju niskog tlaka zraka uz pritjecanje vlagom bogatijeg i nestabilnijeg, ali i saharskim pijeskom zasićenijeg zraka. Također, u Genovskom zaljevu formirat će se nova ciklona. No prijepodne djelomice sunčano i uglavnom suho, ujutro po kotlinama i uz obale rijeka uz kratkotrajnu maglu, izgledniju u Podunavlju.

Prema sredini dana malo kiše ili poneki lokalni pljusak moguć na sjevernom Jadranu i oko njega. Samo na krajnjem istoku ponegdje umjeren jugoistočnjak, a ujutro malo toplije nego danas. Na kopnu od 11 do 16 °C, na moru između 16 i 18 °C.

Poslijepodne u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj djelomice sunčano uz slab do tek ponegdje umjeren jugoistočnjak. Međutim, ostaje nestabilno - bit će kiše, lokalno i pljuskova koji osobito navečer mogu biti izraženiji na zapadu regije. Ostaje vrlo toplo uz oko 25 °C.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu promjenjivo, povremeno uz kišu i pljuskove, kasno poslijepodne češće i praćenje grmljavinom. Uz slab do umjeren jugoistočnjak i istočnjak ostaje toplo i vrlo toplo, iako će biti par stupnjeva manje nego danas.

U Dalmaciji djelomice sunčano, vrlo toplo, ali i nestabilno. Mjestimična kiša češća u zaobalju, a prema kraju dana može biti i pljuskova praćenih grmljavinom. Uz uglavnom slab vjetar s mora temperatura 25,26 °C.

Na sjevernom Jadranu promjenjiva naoblaka i povremena kiša, osobito prema večeri i pljuskovi praćeni grmljavinom, izgledniji u gorju. Inače vjetar uglavnom slab, uz zapadnu obalu Istre prema kraju dana umjeren i pojačan sjeverozapadnjak. Temperatura pak slična današnjoj - između 23 i 26 °C.

PROGNOZA ZA KOPNO

Idućih dana na kopnu ostaje nestabilno, ali mjestimična kišan i pljuskovi, lokalno i izraženiji češći još samo u oblačniji utorak. Potom više sunca, oborine rjeđe, ali i dalje može biti ponekog pljuska, uglavnom na istoku. Sredinom tjedna prolazno će zapuhati slab do umjeren jugozapadnjak, a temperatura se neće značajnije mijenjati.

PROGNOZA ZA MORE

Na Jadranu sve do četvrtka mjestimična kiša i pljuskovi s grmljavinom. U utorak oborine lokalno izraženije, jugo u jačanju na jako, prema otvorenom moru na udare moguće i olujno. Mirnije i sunčanije, ali i dalje ne posve stabilno od četvrtka, samo u petak izgledno pretežno sunčano te i dalje vrlo toplo.
 

Ne propustite